Sindikati prosvetnih radnika planiraju štrajk u školama: Od kada će časovi trajati po 30 minuta? 1Foto: Vesna Andrić/Danas

Predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavili su za utorak, 26. septembar zajednički protest, a ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni od 9. oktobra je planiran štrajk u školama sa skraćenim časovima na 30 minuta.

„Uvažen nastavnik, dostojanstvena Srbija“.

Po ovim nazivom za 26. septembar zakazan je protest u Beogradu, na kome će se u podne ispred Skupštine Srbije okupiti članovi Sindikata obrazovanja Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i dela Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, kaže za Danas da je posle okupljanja previđena protestna šetnja Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade, gde će se obratiti predstavnici svih nivoa obrazovanja, od predškolskog do visokog. Učesnici protesta potom će nadležnima predati zahteve.

– Tražimo da se početna plata nastavnika u osnovnim i srednjim školama sa sedmim stepenom stručne spreme izjednači sa prosekom zarada u Republici Srbiji, da se smanji obim školske administracije i da se poštuje ono što se dogovori u socijalnom dijalogu između sindikata i Ministarstva prosvete, odnosno Vlade. Ukoliko nas niko ne bude pozvao na razgovor i ovu zahtevi ne budu ispunjeni od 9. oktobra planiramo štrajk u zakonskim okvirima u kontinuitetu sa skraćenim časovima na 30 minuta – najavljuje Ilić.

Jučerašnji pregovori sa članovima Radne grupe za osnovno i srednje obrazovanje, koju je formirala Vlada, završen je bez dogovora, a kako za Danas kaže Srđan Slović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“, predstavnici reprezentativnih sindikata obrazovanja pozvani su u ponedeljak, 25. septembra, na razgovor sa premijerkom Anom Brnabić.

Sindikati prosvetnih radnika planiraju štrajk u školama: Od kada će časovi trajati po 30 minuta? 2
Foto: Sindikat obrazovanja Srbije

Upitan da li ishod tog sastanka može da utiče na održavanje protesta u utorak, Slović odgovara da ne može ništa da garantuje, ali ne očekuje da protest bude odložen.

– Naši zahtevi su vrlo precizni, naročiti o materijalnom položaju. To je nulti zahtev i ako to ne rešimo nemamo o čemu da razgovaramo dalje. Pre povećanja plata za 5,5 odsto od 1. septembra, prosečna zarada u Republici je bila oko desetak hilada veća od početne plate nastavnika. Sa ovom povišicom taj odnos je nešto drugačiji pa će kriva koja stalno pada biti zaravnjena za kratak period. Ali povećanje su sada dobili i neki drugi sektori tako da prosveta nije izuzetak. A sa novom budžetskom godinom kada svima u javnom sektiru sleduje povećanje i uz rast minimalne cene rada, opet ćemo biti na istom – kaže Slović, uz napomenu da će konačnu odluku o štrajku GSPRS „Nezavisnost“ doneti na Glavnom odboru 27. septembra.

 

Što se tiče članova Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), deo članstva koji je u Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine neće učestvovati u protestu 26. septembra.

Sindikat obrazovanja Požarevac, koji je takođe deo SRPS-a, ne dolazi na protest u utorak. Razlog je, kažu, to što zahtevi protesta nisu vidljivi.

O eventualnom učešću u štrajku organi Sindikata obrazovanja Požarevac će doneti odluku na Gradskom odboru, rekao je za Danas predsednik tog sindikata Dragan Kostić.

– Na Glavnom odboru Foruma beogradskih gimnazija smo doneli odluku da pozovemo članove da prisustvuju protestu ako žele. Svakako nismo ni dobili poziv od organizatora da na neki konkretniji način učestvujemo , osim prisustvom. Smatramo da situacija u prosveti zahteva organizovanje protesta. Saglasni smo da je u pogledu organizacije moglo mnogo bolje, ali i da je ohrabrujuća sama činjenica da prvi put posle više godina reprezentativni sindikati deluju zajedno – kaže za Danas Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, koji je deo SRPS-a.

On smatra da protest bez štrajka ima ograničen domet.

– Ali ako bi bio uvod u budući štrajk, onda bi mogao imati smisla. Što se krajnjeg dometa štrajka tiče, tačno je da će se država posle izvesnog vremena odlučiti na gušenje štrajka odbijanjem od plate, ali svaka akcija zahteva neku žrtvu, pa će u tom smislu i krajnji domet eventualnog štrajka zavisiti od spremnosti štrajkača da se žrtvuju. Naravno, da bi žrtva bila smislena neophodno je da postoji poverenje između onih koji vode štrajk i onih koji u njemu učestvuju. Plašim se da bi se vrlo lako moglo desiti da i naredni štrajk završi kao i svi prethodni – komentariše Markov i dodaje da bi prevashodni cilj svakog narednog štrajka, uz ostale zahteve, morao da bude i izmena Zakona o štrajku.

Na pitanje da li očekuje pritiske ako se uđe u štrajk i smanjenje plata za vreme koliko se neće raditi, Valentina Ilić odgovara potvrdno, uz opasku da i sada postoje pritisci.

– Imamo problem da obezbedimo autobuse za kolege iz unutrašnjosti koji su u utorak nameravale da dođu na protest, odjednom su iskrsli neki izleti za penzionere…Sigurno će biti pritisaka. Mi smo naše članstvo upozorili da prema Zakonu o štrajku u toku štrajka imaju sva prava, sem prava na deo zarade. Nedavno sam bila u jednoj školi baš povodom protesta i štrajka i kolege su rekle „neka nam uzmu i taj deo zarade, iovako su nam sve uzeli“. Članstvo je, dakle, upoznato. Što se tiče protesta, u kolektivnom ugovoru je definisano da svaki član sindikata ima pravo sedam dana odsustva radi sindikalnih aktivnosti i na to smo podsetili sve naše članove da bi mogli da pravdaju izostanak sa posla. Oni imaju pravo da odsustvuju s posla i da zbog toga ne snose nikakve sankcije – ukazuje Ilić.

I Srđan Slović kaže da je članstvu predočeno na šta sve mogu da računaju ako se uđe u štrajk.

Na pitanje mogu li sindikati da obeštete članove ukoliko im tokom štrajka plata bude smanjena za trećinu, odgovaraju da nemaju.

Ilić kaže da se već godinu dana zalaže za formiranje štrajkačkog fonda odakle bi se nadomestilo umanjenje zarada ako do toga dođe tokom štrajka.

– Jedinstvo svih sindikata je preduslov za uspeh. Smatramo da će ono što ćemo dobiti biti veće od toga što ćemo izgubiti – poručuje Slović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari