Za dostojanstvo profesijefoto FoNet Aleksandar Barda

Sastanak predstavnika četiri reprezentativna sindikata obrazovanja sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović završen je bez dogovora, a sutrašnji protest održaće se kako je ranije planirano, saznaje Danas.

Kako je za Danas rekao Srđan Slović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, na sastanku sa premijerkom i ministarkom prosvete nije načinjen pomak, ali je dogovoreno da se pregovori nastave što pre.

– Nikakvu punudu nismo dobili. Mi smo izneli svoje zahteve, oni su rekli šta su njihove pozicije i dogovoreno je da vide šta mogu da nam ponude i da se pregovori nastave. Sutrašnji protest će se održati kako je planirano – rekao je Slović.

„Posle današnjeg sastanka u Vladi Republike Srbije, kome su prisustvovali predsednica Vlade RS Ana Brnabić i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović sa svojim saradnicima i predstavnici prosvetnih radnika zaključeno je da se pregovori nastave, kako bi se popravio materijalni položaj svih zaposlenih u obrazovanju“, saopšteno je iz sindikata posle sastanka.

Oni su pozvali sve zaposlene u obrazovanju i roditelje na sutrašnji protest.

Sutrašnji protest organizuju četiri reprezentativna sindikata: Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetniih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Nakon okupljanja u podne ispred Narodne skupštine, uslediće šetnja ulicama Kneza Miloša i Nemanjina do zgrade Vlade Republike Srbije gde će se učesnicima obratiti predstavnici reprezentativnih sindikata.

Sindikati traže da se početna plata nastavnika u osnovnim i srednjim školama sa sedmim stepenom stručne spreme izjednači sa prosekom zarada u Republici Srbiji, da se smanji obim školske administracije i da se poštuje ono što se dogovori u socijalnom dijalogu između sindikata i Ministarstva prosvete, odnosno Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari