Kakva je sudbina Sindikata radnika u prosveti Srbije? 1Izvor: N1

„Sudbina Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) nije pod znakom pitanja, jer SRPS svima treba. Da im ne treba sutra bi otišli, ali svi oni odavde crpe reprezentativnost“.

To za Danas kaže Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, komentarišući to što je jedan od osnivača ovog sindikata Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) napravio novu organizaciju – Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS), a druga članica Forum beogradskih gimnazija (FBG) je najavio da će inicirati osnivanje šire sindikalne organizacije Foruma gimnazija Srbije.

Uprkos dugogodišnjem sporu među osnivačima i članovima Sindikata radnika u prosveti Srbije, zbog čega deo članova ne učestvuje u radu SPRS-a, Slobodan Brajković tvrdi da to nije tačno i da se pozivima ove godine jedino nije odazivao NSPRV.

On kaže da su osnivači SRPS-a Sindikat obrazovanja Beograda (SOB) i NSPRV, te da svi koji su se priključili NSPRS-u nemaju reprezentativnost na republičkom nivou, kao što neće imati ni oni koji se budu učlanili u budući Forum gimnazija Srbije.

– Da odu, FBG i NSRPV bi bili na ledini, zato oni sede ovde jer im SRPS treba – uveren je Brajković.

Podsetimo, do raskola unutar SRPS-a je došlo još 2017. godine, nakon održavanja sednice Republičkog odbora na kojoj je promenjen Statut, čime su i pridruženi članovi (FBG, Forum srednjih stručnih škola, Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Sindikat obrazovanja Požarevac) dobili jednaka prava i obaveze kao i osnivači.

Sukob se završio podnošenjem međusobnih tužbi osnivača, u međuvremenu su se podelili i pridruženi članovi, neki su potom promenili stranu, a održavanje kongresa na kojem bi se biralo novo rukovodstvo više puta je najavljivano i odlagano zbog sudskog spora.

Brajković kaže da je kongres odlagan jer se nije znalo po kom Statutu će se raditi.

Sud je trebalo da kaže koji Statut je validan: stari, po kojem predsednik i generalni sekretar SPRS-a mogu da budu birani isključivo iz reda osnivača ili novi, po kojem predsednik i zamenik sindikata može biti i iz neke od pridruženih članica.

– Sud je presudio da smo mi u pravu i da je novi Statut zakonit. Kongres je trebalo da bude u novembru, ali smo ga pomerili za decembar i sigurno će biti prve ili druge subote posle 6. decembra jer je tada glavno ročište po tužbi koju sam kao predsednik SRPS-a podneo protiv onih koji su nezakonito hteli da preuzmu SRPS. Šta god se bude desilo, to neće uticati na održavanje kongresa i sigurno će biti u decembru, samo treba da vidimo kada će sala biti slobodna – obećava Brajković.

Tužba koju pominje zapravo je krivična prijava koju je Brajković podneo pre skoro dve godine, protiv predsednika NSPRV-a, FBG-a, Foruma srednjih stručnih škola i Sindikata obrazovanja Požarevac kada su oni formirali privremeni organ upravljanja SRPS-om, sa ciljem da se organizuje kongres i izabere novo sindikalno rukovodstvo.

I njihovo ujedinjavanje je bilo kratkog daha, pa od kongresa nije bilo ništa.

Na pitanje kako će da sarađuje sa onima protiv kojih je podneo krivične prijave, Brajković odgovara:

– Nema nikakve svađe, oni treba da dokažu jesu li zakonito hteli da preuzmu SRPS. Kako sud kaže, tako će biti. Mi smo mislili da održimo kongres u novembru, ali je ovaj sudski spor odložen za 6. decembar i bez obzira kako se to bude završilo sigurno ćemo imati kongres u decembru. Određen je i broj članova za svaku članicu SRPS-a za Republički odbor i kongres – ističe Brajković, a na pitanje da li će se ponovo kandidovati za predsednika SRPS-a odgovara odrečno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari