Prosveta u kolapsu: Ko danas obustavlja nastavu, a ko organizuje štrajk upozorenja? 1Foto: Pexels

Više prosvetnih sindikata za danas je najavilo obustavu rada, u znak solidarnosti sa koleginicom iz Tehničke škole u Trsteniku, koju su maltretirali učenici. Istovremeno, neki sindikati su doneli odluke o jednočasovnom štrajku upozorenja.

Potpunu obustavu rada najavili su Forum beogradskih gimnazija, Forum beogradskih osnovnih škola, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Članovi FBG, FBOŠ i Unije najavili su i protestno okupljanje u podne na Trgu Nikole Pašića u Beogradu i šetnju do Ministarstva prosvete.
Štrajk upozorenja organizuju Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ tako što njihovi članovi u školama neće držati prvi čas u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni.

Srđan Slović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“ kaže za Danas da će u štrajku upozorenja učestvovati članovi tog sindikata u 300 škola širom Srbije, kao i zaposleni u tridesetak predškolskih ustabova i dvadesetak učeničkih domova.

– Zaposleni u predškolskim ustanovama i učeničkim domovima će organizovati štrajk u trajanju od jednog sata, dok se jednočasnovni štrajk upozorenja u školama organizuje neodržavanjem prvog časa u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni – navodi Slović.

Za sada nema najava da li će prosverati koji budu učestvovali u nezakonitoj obustavi rada biti sankcionisani, a prema saznanjima Danasa, direktori škola su dobili nalog da popišu sve koji sutra ne budu držali nastavu, kao i one koji će učestvovati u štrajku upozorenja.

Iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili na pitanje Danasa da li su naložili direktorima da pokrenu disciplinske postupke protiv zaposlenih u školama koji sutra budu obustavili rad i da li će ovim ljudima biti oduzete dnevnice.

„Ministarstvo prosvete je direktore škola podsetilo na obavezu održavanja štrajka u skladu sa Zakonom o štrajku, Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakonom o srednjem vaspitanju i vaspitanju. Ovi zakoni propisuju da se štrajk u oblasti prosvete, kao delatnosti od javnog interesa odvija uz obezbeđivanje minimuma procesa rada“, bilo je sve što su poručili iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari