Prosvetari Zrenjanina: Mora struka da se čuje za bilo koju izmenu zakona 1Foto: Grad Zrenjanin

Naša profesija, kao ni jedna druga, u poslednjih deset godina je obezvređena, a zvanje nastavnika potcenjeno, saopštili su prosvetni radnici Zrenjanina na javnoj debati u ovom gradu.

Kako ćemo da rešimo probleme u našim školama, glasio je naziv debate koju je organizovao Građanski preokret i na kojoj su, sem profesora, debatovali i roditelji učenika i zainteresovana javnost.

„Sačuvajmo deci pažnju, bez obzira da li su odeljenja mala ili brojčano velika. Nama je cilj da imamo poštovanu profesiju i uspešne đake, od kojih nastaju kvalitetni ljudi“, poručila je profesorka Mirjana Grujić.

Prosvetni radnik i predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, Dušan Kokot naveo je da nije dobro što se „struka ne pita“ o stvarima koje s etiču školstva.

„Ponovo imamo izmenu zakona, i kao kod prethodne predlog zakona smo videli tek kad je predat Vladi Srbije, bez ikakve javne rasprave. Mislim da akta kao što je Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, što je krovni zakon za sistem obrazovanja javnih škola u Srbiji, moraju da budu predmet javne rasprave i mora struka da se čuje za bilo koju izmenu tog zakona“, naveo je Dušan Kokot iz NSPRV.

Svoje viđenje stanja u javnom školstvu u Srbiji izneli su učesnici debate iz perspektive predavača, koji su ukazali na značaj školskih odbora, ali i previše administracije u školama, dok su roditelji isticali da je nasilje u školama u porastu.

Ukazano je i da se inkluzivna nastava uopšte nije dobro pokazala, a primećeno je i da školovani predavači u zrenjaninskoj specijalnoj školi nemaju asistente za decu ometenu u razvoju, dok u običnim školama takvih asistenata ima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari