Protest "Srbija bez GMO" 1

Na Trgu Republike održan je protest „Srbija bez GMO“ sa kojega su učesnici zatražili da se spreči uvoz, proizvodnja i promet genetski modifikovanih organizama i proizvoda u našoj zemlji.

Predali su zahtev Narodnoj skupštini da se raspiše referendum na kome bi se građani izjasnili o tom pitanju.

 U Vladi kažu da je Srbija zemlja bez GMO. Ipak, postoji bojazan dokle će tako biti. Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović rekao je da da Srbija ima nultu toleranciju prema GMO proizvodnji i prometu hrane, te da se u narednom periodu ne očekuju promene po tom pitanju. 

„Ministarstvo je formiralo dva saveta, jedan za bezbednost hrane, a drugi se bavi isključivo problemom GMO, a njihov cilj je donošenje stručnih, naučnih zaključaka o GMO“, naveo je Nedimović. 

Predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina i narodni poslanik Miladin Ševarlić kazao je da je 135 skupština opština i gradova u Srbiji usvojilo deklaracije protiv uvoza, gajenja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO.

– Oko 80 odsto lokalnih samouprava u Srbiji je protiv uvoza, uzgoja i prometa genetski modifikovanih organizama. To je brana GMO lobistima koji hoće da prodaju Srbiju proizvođačima genetski modifikovanih organizama – istakao  je Ševarlić. On je postavio pitanje zašto da se poklanja  strancima naše tržište hrane za životinje i hrane za ljude, vredno možda osam milijardi evra u ovom trenutku? Kada imamo vrlo nisku kupovnu moć?

– To je prvi korak. i taktika – korak po korak. Drugi korak bi bio zbog pobune naših tajkuna i stranaca koji su kupili velike zemljišne površine. Da im se dozvoli uzgoj GMO ovde – zašto bi uvozili kada može da se gaji i ovde? A to je neodrživo za mala porodična poljoprivredna gazdinstva koja čine većinu“, pita i upozorava predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina i narodni poslanik Miladin Ševarlić,.

Po završetku skupa na Trgu Republike, učesnici protesta su se uputili ka Domu Narodne skupštine gde su pre predaje zahteva za održavanjem referenduma, položili venac na „srpski zid plača“ na kome su fotografije vojnika, policajaca i civila ubijenih i kidnapovanih tokom sukoba na Kosovu, prenosi N1.

Kolona se zatim uputila ka zgradi RTS-a gde je predat zahtev javnom servisu za održavanje televizijske rasprave o zdravstvenoj i ekološkoj bezbednosti GMO a okupljanje je završeno ispred Vlade Srbije kojoj je predat zahtev za kažnjavanjem ministara i drugih državnih funkcionera koji su dozvolili da se u Srbiju uvozi GMO hrana.

Skupu „Srbija bez GMO-Marš protiv Monsanta“ u Beogradu prisustvovao je i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, a istim povodom građani su se danas okupili i u Nišu i Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari