Iako je blizina Evropske unije uticala na krajnji rezultat robne razmene između EU i regiona severne Bačke, ta pozicija, međutim, ipak nije dovoljno iskorišćena, ocenjeno je na sastanku u Regionalnoj privrednoj komori Subotica.

Neshvatljivo je da je čak 50 miliona evra koje je Mađarska namenila programu prekogranične saradnje, ostalo neiskorišćeno. To se dogodilo zbog inertnosti ili neznanja da se sačine projekti koji su bili uslov za dobijanje ovih sredstava, ocenjeno je.

U narednom periodu, međutim, sve se to može iskomplikovati zbog opšte finansijske kzire u svetu, na šta bi naša zemlja morala većodgovoriti adekvatnim programom, ocenjeno je na sastanku regionalnih privrednih komora Vojvodine, održanom u subotičkoj komori, koji je bio posvećen ovom problemu.

Predstavnik kikindske komore Tibor Šebek je izneo predlog da bi se privredi u ovom trenutku moglo pomoći otvaranjem više graničnih prelaza što bi povećalo konkurentnost naše robe na inostranim tržištima. Razlog je u skupom prevozu, pogotovo proizvoda kakav je recimo građevinski materijal iz Kikinde, do najbližih graničnih prelaza, a koji je, recimo, za Kikindu prilično udaljen jer se nalazi u Vršcu. On je pomenuo da privredu opterećuje i višegodišnja inflacija, kao i precenjen dinar, odnosno potcenjen evro, što posebno izvoznicima nanosi štetu.

To je i bio jedan od zaključaka sastanka regionalnih komora Vojvodine – da se preko pokrajinske vlade od republičkih vlasti zatraži otvaranje novih graničnih prelaza, u čemu je posebno značajan novi granični prelaz Nakovo-Lunga prema Rumuniji zbog rasta obima robne razmene sa Rusijom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari