Prve oslobađajuće presude za učesnike blokada saobraćajnica, tokom ekoloških protesta u Užicu 1Blokada u Užicu/Foto: Nenad Kovačević/Danas

Prekršajni sud u Užicu je, za sada, izrekao oslobađajuće presude za pet građana, protiv kojih je policija podnela prekršajne naloge, zbog njihovog učešća u blokadama saobraćaja tokom ekoloških protesta krajem prošle i početkom ove godine.

Tim protestima su građani zahtevali da se kompaniji Rio Tinto zabrane istražvanja i eksploatacija litijuma u Srbiji.

Osim toga, isti sud je doneo i pet rešenja kojima je odbacio policijske naloge, zbog nedostataka koje je u njima utvrdio.

Na oslobađajuće presude mogli bi da se pozovu građani u drugim gradovima Srbije, jer se užički sud pozvao na Ustav koji garantuje pravo građana na mirne proteste.

Ipak, velika je razlika u suštini i formi oslobađajućih presuda i navedenih rešenja, bez obzira na to što su, na oba načina, učesnici protesta oslobođeni krivice.

U prvom slučaju, sud se pozvao na suštinu problema – na Ustavom zagarantovana prava građana na mirna okupljanja, a u drugom slučaju je odbacio policijske naloge iz formalnih razloga, jer je utvrdio da u njima ima nedostataka.

Prve oslobađajuće presude za učesnike blokada saobraćajnica, tokom ekoloških protesta u Užicu 2
Prekršajni sud Užice/Foto: Nenad Kovačević/Danas

Slobodan Marinković, predsednik Prekršajnog suda u Užicu, rekao je za Danas da je, od 72 predmeta u tom sudu protiv učesnika protesta iz Užica, Čajetine i Bajine Bašte, rešeno deset predmeta.

„Od toga, pet je oslobađajućih presuda i pet rešenja o obustavljanju postupaka, a 62 predmeta su postupku rešavanja“, kazao je za Danas predsednik Prekršajnog suda u Užicu.

Sudija Marinković je, umesto rešenja o odbacivanju policijskih naloga iz formalnih razloga, u svim predmetima u kojima je postupao doneo oslobađajuće presude, pozivajući se na pravo građana na mirno okupljanje.

U obrazloženjima je naveo da je „članom 54. Ustava Srbije propisano da je mirno okupljanje građana slobodno, a da se sloboda okupljanja može zakonom ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije“.

„Naknadno izdavanje policijskog prekršajnog naloga za saobraćajni prekršaj, u momentu mirnog javnog okupljanja građana“, smatra sudija Marinković, „moglo je dovesti do povrede slobode okrivljenog na javno okupljanje zajemčene Ustavom“.

Užičanin Uroš Antić, učesnik užičkih protesta i blokada, protiv koga je policija podnela četiri prekršajna naloga, kaže da su dva odbačena na samom početku postupka, blagovremenom reakcijom njegovog advokata, a po ostala dva naloga sud ga je presudom oslobodio krivice.

Prve oslobađajuće presude za učesnike blokada saobraćajnica, tokom ekoloških protesta u Užicu 3
Uroš Antić/Foto: Privatna arhiva

„Nadao sam se da ću deset dana provesti u zatvoru, da se malo odmorim, ali ništa od toga“, kaže u šali Antić. Policija je, dodaje, prekršila zakon prilikom pribavljanja dokaza i podataka o njemu i ostalim učesnicima protesta, što je utvrdio i sud.

„Nisu me legitimisali, nego su me, verovatno, fotografisali i kasnije prepoznavali, kao i ostale učesnike protesta. Znali su da time krše zakon i mislio sam da ih tužim, ali odustao sam od toga“, dodaje naš sagovornik.

„U ovakvom sistemu, ne očekujem neku veliku pobedu pravde, tako da u toj presudi nema nikakve satisfakcije. Sud je uradio to što je morao, jer nije mogao drugačije, ali rado bi oni nas osudili“, ocenjuje za Danas Uroš Antić.

Osim pozivanja na zagarantovano pravo građana na mirne proteste, u oslobađajućoj presudi za Antića, sudija Slobodan Marinković je naveo i to da je sud utvrdio da, u vreme protesta „policajac S.P. nije bio na licu mesta i da prekršaj nije otkriven njegovim neposrednim opažanjem“, već je „prekršaj otkriven i okrivljeni identifikovan sa fotografije, čime je izdavalac naloga postupio protivno Zakonu o prekršajima“.

Taj policajac je, tokom sudskog saslušanja, izjavio da „nije bio na mestu protesta, već je bio angažovan u interventoj policijskoj jedinici za javni red i mir i da se nalazio u vatrogasnom domu“.

On je, takođe, rekao da su njegove kolege „radile u civilu i da su fotografisale protest, a da je on, kasnije u Policijskoj upravi Užice, „po fotografiji prepoznao lice na osnovu čega je saobraćajna policija kasnije izdala prekršanji nalog protiv Antića“.

Vladan Sinđić, izvršni direktor Građanske čitaonice Libergraf, udruženja građana kome se prijavilo 27 Užičana za besplatnu pravnu podršku od kojih je četvoro oslobođeno krivice za učešće u blokadama, pozdravio je presude užičkog suda.

Prve oslobađajuće presude za učesnike blokada saobraćajnica, tokom ekoloških protesta u Užicu 4
Vladan Sinđić/Foto: Nenad Kovačević/ Danas

„Oslobađajuće presude Prekršajnog suda u Užicu su jedino pravno moguće i svaka čast sudiji Slobodanu Marinkoviću. Važno je i to što drugi građani, protiv kojih se vode isti postupci, mogu da se pozovu na te presude. Niko od nas nije izašao na ulice da bi ometao saobraćaj, nego da bismo na miran način iskazali stav prema veoma važnom pitanju, koje se tiče svih građana Srbije, a pravo na to nam je zagarantovano Ustavom“, poručio je Sinđić, koga je Prekršajni sud u Užicu, a po zamolnici beogradskog suda, pozvao da da izjavu zbog njegovog učešća u ekološkom protestu i blokadi u decembru prošle godine, kod Sava centra.

Blokada saobraćaja i pravo na protest

Za obustavljanje saobraćaja prilikom protesta, sudija Marinković navodi u obrazloženju da to „ne znači da se sloboda okupljanja može ograničiti, jer je do privremene obustave saobraćaja došlo mirnim protestom“.

Fotografisanje, umesto legitimisanja

„Da bi policija podnela prekršajni nalog, morala je da zaustavi učesnika protesta i da od njega traži legitimacuju, što nije uradila, već je naknadno slala  prekršajne naloge i to je sporno u svemu ovome“, kaže Sinđić i ističe da „utvđrivanje identiteta građana uz pomoć kamera ili fotografisanjem zakonom nije dozvoljeno“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari