Večeras u ponudi imamo dve vrste kokaina: normalni za 100 bolivijana (15 evra) po gramu i jaki kokain po ceni od 150 bolivijana po gramu, kaže konobar u jednom bolivijskom lokalu pošto je poslužio mušterijama piće i predlaže im šta je na „glavnom meniju“.

Flaša vode na stolu, poslužavnik i prazna crna kutija od kompakt diska. Pored kutije dve slamke i dva mala crna paketa. Konobar je opušten kao da poslužuje sendvič ili pečenja. Bolivijska prestonica La Paz, na 3.900 metara nadmorske visine sa pogledima od kojih vam se popne nivo adrenalina, mesto je najslavnijeg paba u celoj Južnoj Americi. „Put 36“ je prvi kokainski bar u svetu. Sto do stola, čuje se brbljanje mladih, od kojih mnogi još čekaju na prvo zaposlenje i jednostavno beže u severnu hemisferu radi uživanja u Južnoj Americi.

Stručna javnost procenjuje da bi ovaj takozvani novi trend „kokainski turizam“ u kombinaciji sa zloglasnom korupcijom u redovima bolivijske vlade, mogao potpuno zatamneti sliku o La Pazu i predsedniku Evo Moralesu, koji je lično uzgajao koku. Morales se vredno borio za prava uzgajivača koke, a predstavnike američke agencije za borbu protiv narkotika proterao iz zemlje. Svet mu ne veruje mnogo kada kaže da će pooštriti mere protiv proizvodnje kokaina. Početkom jula, pronađena je kokainska fabrika na istoku Bolivije. Sposobna da proizvede 100 kilograma dnevno, fabričku laboratoriju vode Kolumbijci, što je najnoviji dokaz da je Bolivija sada dom za sofisticirane kokainske laboratorije. To je četvrto takvo postrojenje pronađeno u Boliviji ove godine.

Proizvodnja kokaina u Južnoj Americi nigde nije veća nego u Boliviji. Izveštaj UN pokazuje da je u Kolumbiji proizvodnja droge opala za 28 odsto prošle godine, dok je u Boliviji za 10 odsto povećana.

„Sve je veće interesovanje za investiranje u proizvodnju čistog kokaina i izvoz, umesto da se droga šalje u Kolumbiju na pročišćavanje“, kaže Oskar Nina, visoki bolivijski zvaničnik za borbu protiv narkotika. Dok se u Kolumbiji uz pomoć SAD vodi bitka protiv trgovaca drogom, kokainske operacije kao da su migrirale u susedne zemlje , naročito Boliviju gde se vodi trka za ilegalne operacije u plodnim dolinama gde lokalci uzgajaju koku proteklih pet vekova. Zaustaviti kokainski turizam u La Pazu bilo bi teško isto kao zabraniti Amerikancima da koriste alkohol, kažu stručnjaci.

U glavnoj sobi bara „Put 36“ luster u obliku disko lopte naizmenično boji prostoriju u crveno i zeleno. Na svakom stolu sveća i flaša vode. U uglu nagomilane društvene igre. „Svi znaju za ovo mesto“, kaže Džon jedan od turista posetilaca bara. „Moj drugar je bio u Boliviji prošle godine pa mi je rekao za ovaj bar. Sasvim sigurno ovo je najbizarniji kafić u Južnoj Americi“. Iako je kokain ilegalan u Boliviji, Put36 je postao vrlo brzo neizbežno stajalište za hiljade turista koji posećuju zemlju svake godine. Mirno je i čini se kao da se niko ne plaši da će biti uhapšen. Naravno, vlasnik bara je platio nadležnima za svoje pravo, što je lako u zemlji gde je korupcija ukorenjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari