Radiološki tehničari traže sastanak sa Vučićem i najavljuju protest za sredu 1Foto: Medija centar

Članovi udruženja radioloških tehničara Srbije i strukovnih medicinskih radiologa Vojvodine najavili su da će protestovati u sredu, u 10 sati ispred zgrade Ministarstva zdravlja, nezadovoljni što to ministarstvo više od dve godine ne priznaje njihove diplome.

Protest se održava pod sloganom „Povratak otpisanih“, kojim žele da ukažu da se ne slažu s tim što je Ministarstvo zdravlja „otpisalo“ njihove diplome. Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare, nakon okupljanja ispred Ministarstva, planirana je protestna šetnja do Vlade Srbije i Predsedništva, gde će članovi pomenutih udruženja čekati da ih primi na razgovor predsednik Aleksandar Vučić. Ukoliko se to ne dogodi, najavljuju da će ostati u Pionirskom parku.

– Diplome specijalističkih strukovnih studija, stečene na Medicinskom fakultetu u Beogradu i Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija, Ministarstvo zdravlja ne priznaje i ne želi da ih uvrsti u katalog radnih mesta i platne grupe i razrede. Njihovo obrazloženje je da im te diplome ne trebaju i da mi samo hoćemo veće plate, što nije tačno. Ne tražimo da automatski budu priznate sve te diplome već da poslodavac ima mogućnost da ove kadrove angažuje ukoliko smatra da su mu potrebni – kaže za Danas Milan Nikolić, predstavnik radioloških udruženja.

On poseća da su specijalističke strukovne studije akreditovane i da su stečene diplome priznate u drugim oblastima, ali ne i u zdravstvu. Ubacivanje u katalog radnih mesta u zdravstvu donelo bi i veće plate specijalistima strukovnim medicinskim radiolozima. Udruženja traže da oni koji su specijalističke strukovne studije završili na visokim školama imaju startnu platu kao diplomirani ekonomisti, pravnici i inženjeri zaposleni u zdravstu (oko 52.000 dinara), a da se svi koji su te studije završili na Medicinskom fakultetu po primanjima izjednače sa masterima ekonomije i prava, takođe zaposlenim u zdravstvenim ustanovama (oko 62.000). Sadašnja plata medicinskih radiologa sa završenom visokom strukovnom školom iznosi oko 40.000 dinara.

Zahteve pomenutih udruženja  podržavaju Ujedinjeni sindikat zdravstva Srbije, Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije i Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“, rečeno je na konferenciji za novinare.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari