Makedonska vlada odlučila je da osnuje Radnu grupu za zaštitu lika i dela Toše Proeskog, javili su juče makedonski mediji. U Radnoj grupi, koja je osnovana na zahtev roditelja preminulog pevača, biće predstavnici Ministarstava kulture, inostranih poslova i pravde, kao i predstavnik premijerovog kabineta.

Makedonska vlada odlučila je da osnuje Radnu grupu za zaštitu lika i dela Toše Proeskog, javili su juče makedonski mediji. U Radnoj grupi, koja je osnovana na zahtev roditelja preminulog pevača, biće predstavnici Ministarstava kulture, inostranih poslova i pravde, kao i predstavnik premijerovog kabineta. Osnovni zadatak te grupe biće regulacija korišćenja imena Toše Proeskog i nasleđa njegove desetogodišnje karijere, navodi skopska agencija Makfax.
Prema odluci makedonskih vlasti, pristanak njegovih roditelja potreban je po zakonu u slučajevima da institucije, sportske dvorane, fakulteti ili nagrade žele da nose njegovo ime. Za korišćenje Tošinog imena u svrhu profita, kao i za obrade njegovih pesama, biće potrebno odobrenje Ministarstva finansija. Tek 75 godina posle njegove smrti njegove će se pesme smatrati javnim dobrom. Prodaja piratskih diskova i fotografija Toše Proeskog poslednjih je nedelju dana postala jedan od najunosnijih poslova u Makedoniji.
Državno tužilaštvo u Novoj Gradiški saopštilo je da je u utorak završeno veštačenje saobraćajnog udesa, u kojem je 16. oktobra rano ujutru Proeski poginuo. Županijski tužilac Stjepan Haramustek rekao je da su velika brzina i nepoštovanje razmaka između vozila glavni uzroci tragedije, javila je HTV. U trenutku kad je udario u kamion šleper koji je bio ispred njega, automobil folksvagen tuareg, kojim je upravljao Georgi Georgijevski (32), kretao se brzinom od 171 kilometar na sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari