Makedonska vlada odlučila je da osnuje Radnu grupu za zaštitu lika i dela Toše Proeskog, javili su juče makedonski mediji. U Radnoj grupi, koja je osnovana na zahtev roditelja preminulog pevača, biće predstavnici Ministarstava kulture, inostranih poslova i pravde, kao i predstavnik premijerovog kabineta.

Makedonska vlada odlučila je da osnuje Radnu grupu za zaštitu lika i dela Toše Proeskog, javili su juče makedonski mediji. U Radnoj grupi, koja je osnovana na zahtev roditelja preminulog pevača, biće predstavnici Ministarstava kulture, inostranih poslova i pravde, kao i predstavnik premijerovog kabineta. Osnovni zadatak te grupe biće regulacija korišćenja imena Toše Proeskog i nasleđa njegove desetogodišnje karijere, navodi skopska agencija Makfax.
Prema odluci makedonskih vlasti, pristanak njegovih roditelja potreban je po zakonu u slučajevima da institucije, sportske dvorane, fakulteti ili nagrade žele da nose njegovo ime. Za korišćenje Tošinog imena u svrhu profita, kao i za obrade njegovih pesama, biće potrebno odobrenje Ministarstva finansija. Tek 75 godina posle njegove smrti njegove će se pesme smatrati javnim dobrom. Prodaja piratskih diskova i fotografija Toše Proeskog poslednjih je nedelju dana postala jedan od najunosnijih poslova u Makedoniji.
Državno tužilaštvo u Novoj Gradiški saopštilo je da je u utorak završeno veštačenje saobraćajnog udesa, u kojem je 16. oktobra rano ujutru Proeski poginuo. Županijski tužilac Stjepan Haramustek rekao je da su velika brzina i nepoštovanje razmaka između vozila glavni uzroci tragedije, javila je HTV. U trenutku kad je udario u kamion šleper koji je bio ispred njega, automobil folksvagen tuareg, kojim je upravljao Georgi Georgijevski (32), kretao se brzinom od 171 kilometar na sat.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.