Rakić Vodinelić: Vučićeva borba protiv korupcije je farsa 1Vesna Rakič Vodinelić (Foto: Medija centar)

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić kaže za Danas da nije iznenađena ocenama Fridom hausa koji u svom najnovijem izveštaju ističe da je Srbija i dalje delimično slobodna država i da je zemlja koja je u poslednjih 10 godina zabeležila najveći pad u oblasti političkih prava i sloboda.

– Građani Srbije su svedoci stalnog ugrožavanja medijskih sloboda i nezavisnih novinara. Ukidanje presude ranijem predsedniku opštine Grocka zbog podstrekavanja na paljenje kuće novinara Milana Jovanovića svedoči istovremeno i o neefikasnosti pravosuđa. Predsednik Republike se neprestano meša u tokove sudskih postupaka. Najuočljvije je to u slučaju „Jovanjica“ – ukazuje Rakić Vodinelić.

Prema njenim rečima, oslobađajuća presuda Mirsalvu Miškoviću pokazuje da je tzv. borba protiv korupcije, koja je uzdigla Vučića, ipak više farsa nego borba.

– Navodim samo nedavne primere, a ima ih gotovo svakodnevno u našem javnom životu. Odista, ovo je sve čvršća lična vlast, te se mora priznati da je ocena Fridom hausa o ovom strmoglavom padu, nažalost, zasnovana na činjenicama – zaključuje Rakić Vodinelić.

O najnovijem izveštaju Fridom hausa možete pročitati ovde.

Šta su o ovoj temi za naš list rekli Sonja Biserko, pedsednica Helsinškog odbora za ljudska prava i novinar Nedim Sejdinović, pročitajte na ovom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari