Rakić: Vučić želi da stvori sliku da je Srbija poštovana u međunarodnoj zajednici 1Foto: Beta/Branislav Božić

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, ocenjuje za Danas da je čitava fama oko govora predsednika Srbije u Ujedinjenim nacijama samo deo predstave koju Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka pokušavaju da serviraju građanima Srbije preko zarobljenih medija, pre svega javnog servisa, a zatim i drugih medija sa nacionalnom frekvencijom i tabloida.

Naša sagovornica je upitana da prokomentariše tabloidne hvalospeve na račun govora predsednika Srbije na samitu UN u Glazgovu kojim je, kako kažu, „isprozivao svetske lidere“ a pritom je govorio u praznoj sali.

– Cilj im je da stvore sliku da je Srbija izuzetno poštovana u međunarodnim krugovima, posebno zbog izuzetne ličnosti i šarma predsednika Vučića, i da time skrenu pažnju sa svih afera koje potresaju državu – od katastrofalnih rezultata u borbi sa pandemijom gde ogroman broj ljudi umire na dnevnom nivou do mafijaških veza vrha države, Veljka Belivuka ili Dijane Hrkalović. Ipak, to im ne uspeva jer skoro prazna sala govori dovoljno o poštovanju koje Vučiću ukazuju drugi lideri, kao što je jučerašnji doček premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića od strane ministra poljoprivrede u izbledelim farmericama pokazao koliko se prvaci SNS-a razumeju u diplomatiju – ukazuje Rakić.

Ona dodaje da je tek posebna priča navodna predsednikova briga o životnoj sredini, obnovljivim izvorima energije i navodnom angažovanju Srbije na ovom polju, „kada pouzdano znamo koliko je zaštita životne sredina nisko na listi prioriteta Srpske napredne stranke“.

– Da je situacija onakva kakvom je predsednik opisuje, Beograd ne bi redovno bio prvi na listi najzagađenijih gradova na svetu, niti bi Rio Tinto i Linglong dolazili u Srbiju pod ovakvim uslovima. Jasno je i da nema održivog razvoja ni na Balkanu, ni u svetu bez demokratije. Kako Srbija nije demokratska zemlja već godinama, već više podseća na mešavinu latinoameričke, bliskoistočne i istočnoevropske diktature, potpuno je besmisleno i pomišljati da uloga Srbije na ovom polju može biti značajna dok se ne dese dugo očekivane promene i Vučić više ne bude na vlasti – zaključuje Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari