Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović i načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran Petrović, posetili su preduzeće „Ramski rit“ u Velikom Gradištu koga je, u procesu privatizacije, preuzela firma „AS Prom“ iz Beograda uloživši do sada, preko „Agrobanke“, čak 10 miliona evra.


Domaćini su gostima pokazali najsavremenije objekte Fabrike stočne hrane i farme stoke. Prema oceni ministra Petrovića, ovo je primer jedne izuzetno uspešne privatizacije koja se potpuno uklapa u intencije Ministarstva poljoprivrede na revitalizaciji čitavog agrokompleksa u Srbiji. „Ramski rit“ sada zapošljava pedesetak radnika a planiran je nastavak investiranja od još četiri miliona evra što će omogućiti dalje proširenje proizvodnje i unapređenje genetskog potencijala stoke koji je već na zavidnom nivou.

Načelnik Braničevskog okruga Goran Petrović ističe da je ovde, između ostalog, suština u pospešivanju moderne agrarne proizvodnje u čitavom kraju, dalje proširivanje mreže kooperanata i otvaranje novih radnih mesta.

Načelnik Braničevskog okruga, Goran Petrović, ističe da je ovde, između ostalog, suština u pospešivanju moderne agrarne proizvodnje u čitavom kraju, dalje proširivanje mreže kooperanata i otvaranje novih radnih mesta.

Inače, preduzeće „AS Prom“ je u Ramskom ritu zateklo veoma zapuštene objekte u koje godinama nije ništa ulagano. Novi vlasnik je pristupio temeljnom sređivanju i rekonstrukciji svih objekata i dovođenju celokupnog sistema na veoma visok tehnološki nivo u cilju priprema za postizanje maksimalnog kvaliteta i radi poštovanja najsavremenijih standarda u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Predstavnici „AS Proma“ kažu da su se za ovu investiciju, pored ostalog, opredelili radi postojanja agrarne tradicije u ovom kraju i blizine međunarodnog plovnog puta rekom Dunav što svedoči i o ambicioznim planovima preduzeća koje istrajava na preporodu agrokomplesa u dolini reke Pek i ovom delu Podunavlja.

Nakon sveobuhvatne revitaliazije čitavog sistem, novi kapaciteti su zaista impresivni pogotovu za ovo vreme recesije u mnogim oblastima proizvodnje. Naime u „Ramskom ritu“ vrhunskim tehnologijama Fabrika stočne hrane ima kapacitet dnevne prerade od 100.000 kilograma, Farma svinja 30.000 tovljenika godišnje a Farma junadi 2.500 grla izuzetnog genetskog potencijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari