Raša tudej nije podnela zahtev za emitovanje u Srbiji, niti će u dogledno vreme 1

Ruska državna televizija „Raša tudej“ nije dostavila Regulatornom telu za elektronske medije zahtev za pokretanje programa u Srbiji, potvrđeno je Danasu iz više izvora. Kako saznajemo, Raša tudej ne namerava da takav zahtev uputi do kraja naredne godine, a jedino što želi je da se na prostoru Srbije njen sadržaj emituje preko portala, za šta REM nije nadležan.

Informacija koju je većina medija juče prenela da je Raša tudej podnela zahtev REM-u da se emituje putem kablovskih operatera u našoj zemlji, nije tačna. Kao ni navodi da će REM o tome odlučivati na današnjoj sednici.

Savet REM-a danas raspravlja o tome da li će se radiju Sputnjik dodeliti frekvencija za emitovanje, što je mnoge dovelo u zabludu izjednačavajući ovaj podatak sa željom ruske državne televizije da se u dogledno vreme eventualno emituje na teritoriji Srbije.

– Sigurna sam da Judita Popović nikada nije htela da bude Orson Vels, ali joj je to ipak uspelo. Njena izjava da “Raša tudej” dolazi u Srbiju, da mu REM daje dozvolu, imala je iste efekte kao Velsov “Rat svetova”, čuvena radio emisija o dolasku Marsovaca. E, pa da vas obavestim: ne dolaze ni Marsovci, ni Raša tudej i molim sve, uključujući i gospodina Bilčika da, bar o Marsovcima, ništa ne tvituju, biće ih posle sramota – kaže za Danas predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić.

Podsetimo, nakon vesti da Raša tudej dolazi u Srbiju, evropski poslanik i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da zemlja koja je ozbiljan kandidat za EU ne bi trebalo da bude centar za dezinformacije Kremlja.

„Dela govore više od reči. Videti kako se ruska propaganda vraća u Srbiju na velika vrata kroz pokretanje Raša tudeja je u suprotnosti sa opredeljenjem Srbije da radi na usklađivanju sa spoljnom politikom EU. Ozbiljna zemlja kandidat ne bi trebalo da bude centar za širenje dezinformacija Kremlja“, napisao je Bilčik na Tviteru.

Podsetimo, ruskoj državnoj televiziji Raša tudej je zabranjeno emitovanje u EU zbog „podsticanja i podrške ruskoj agresiji“ na Ukrajinu.

U vezi sa navodnim zahtevom koji je ruska državna televizija podnela REM-u, Olivera Zekić kaže da je jedini zahtev kojim se REM bavi onaj koji je podneo “Sputnjik”, pravno lice koje se pod imenom „Signal media d.o.o.“ registrovalo u Srbiji, da pokrene radio stanicu.

– O tome REM tek treba da odluči, to je samo jedan od desetine zahteva na konkursu koji smo raspisali za dozvole za beogradske radio stanice, i koji je javan, tako da nema straha da Marsovci i “Raša tudej” tu mogu tajno da se ubace i osvoje srpski medijski prostor – zaključuje Zekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari