Opštinski tim Lokalnog plana akcije za decu (LPA) pridružio se ovogodišnjem obeležavanju Međunarodne nedelje toleracije. Tim povodom, aktivisti LPA i grupa novovaroških osnovaca, sproveli su niz aktivnosti, kojima je tolerancija promovisana kroz prihvatanje razlika kao bogatstva življenja, a ne kao uzrok sukoba.

U organizaciji LPA, najpre su održane radionice edukativnog karaktera , koje tretiraju teme poverenja i stvaranja mostova prijateljstva. Učesnici su uočavali međusobne sličnosti, ali i razlike – u polu, uzrastu, poreklu, veri, imovinskom stanju, sposobnosti za obavljanje pojedinih poslova. Potom je našim sugrađanima deljen propagandni materijal sa porukama tolerancije, a grupa učenika OŠ „Živko Ljujić“, u pratnji aktivista Lokalnog plana akcije za decu, posetila je zaposlene u opštinskoj administraciji, pojedinim javnim preduzećima, kao i ovdašnje škole.

– Akcija je sprovedena sa ciljem da podstakne decu i mlade da aktivno učestvuju u društvenom životu lokalne zajednice. Zadatak LPA je da, kroz metode vršnjačke edukacije, motiviše mlade da učestvuju i u rešavanju brojnih društvenim pitanja u opštinama u kojima žive, a učešće mladih u Lokalnom planu akcije za decu je i preporuka UNICEF – kaže Nada Jovanović, koordinator u novovaroškom LPA. Ona ističe da bi deca i mladi trebalo da budu što više uključeni i u realizaciju dogovorenih aktivnosti i različitih projekata, jer se time olakšava njihova implementacija.

Jedan od ciljeva LPA, kao strateškog dokumenta kojim se definišu prioriteti iz oblasti prava deteta u svim segmentima života, jeste i smanjenje nasilja među decom. Zato je opštinski tim LPA nedavno započeo i proces uključivanja gradske Osnovne škole u program pod nazivom „Škola bez nasilja“, koji se implementira u preko 120 obrazovnih ustanova u Srbiji. Ono čime će se LPA još baviti u narednom periodu je i povećanje osetljivosti lokalne zajednice na probleme dece i mladih u našem gradu, a sve sa ciljem poboljšanja njihovog položaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari