"Kako su krenuli moraće da otvaraju SNS akademiju za buduće prosvetare": Burne reakcije na novi Pravilnik o ocenjivanju 1Foto: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

„Je l’ ovo korak ka popularizaciji profesorskih smerova na fakultetima? Kako su krenuli moraće da otvaraju SNS akademiju za buduće prosvetare. Sa ovakvim pravilnicima i budalaštinama niko pri čistoj svesti neće hteti da radi u prosveti“, komentariše jedan čitalac Danasa novine u Pravilniku o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju, koji je izazvao opšte nezadovoljstvo zaposlenih u školama.

Sudeći po komentarima na tekst objavljen na Fejsbuk stranici Danasa, javnost u velikoj meri deli mišljenje prosvetnih radnika da će nova rešenja dodatno urušiti autoritet nastavnika jer se roditeljima sada daju prava da uz natpolovičnu većinu podnose prigovore na rad i ocenjivanje nastavnika, kao i na postupanje školskih psihologa i pedagoga.

„Udarci su odavno zadati prosveti. Samo se čeka pred čija vrata će zaigrati mečka pa da se uspravimo i jednom jasno i glasno kažemo da je dosta. Poltronstvo, licemerje, malodušnost, ljubomora su odavno ukorenjeni u prosveti i samo se čeka trenutak da sve pukne. Onog trenutka kada je učenicima i roditeljima sve dozvoljeno počeo je sunovrat“, glasi jedan od komentara.

Ovaj čitalac se pita koje su to kompetencije roditelja da se u sve mogu mešati i zašto odgovorni, a prilično nestručno, samo zatrpavaju prosvetne radnike.

„Zato što vide da mogu da nam rade sta hoće, a mi ćemo sve progutati. Da li će biti stručnih za rad u prosveti, e to je manje važno. Važno je da će uvek biti podobnih i poslušnih“, zaključuje on.

Još jedan čitalac se slaže da su nova podzakonska rešenja „potpuno pogrešan korak“ i „nastavak sunovrata našeg školstva i potpuni gubitak autoroteta koji nastavnik treba da ima“ dok se drugi pita šta će Srbiji škole kada za kopanje litijuma nisu potrebne.

„Roditeljima dozvoliti da se uključe u rad škole ukoliko deca nemaju primerno vladanje. Ocene ne daju roditelji, već deca kojima je sve dozvoljeno bez kazne. Nastavnici su svedeni na piskaranje zašto je neko dete kaznjeno. Pa ne uči i ne ponaša se pristojno. Vratiti nastavnicima mogućnost kažnjavanja onih koji to zaslužuju. Vratiti nastavnicima dostojanstvo, a decu prvo naučiti obavezama, pa kad ispune obaveze imaju i prava“, piše čitalac Danasa.

Ima i onih koji smatraju da bi isti kriterijumi trebalo da važe i za ostala zaposlenja u državnim službama, te da bi trebalo da postoji i pravilnik za roditelje, a jedan od komentatora pita da li nova pravila važe i za proveru rada direktora škole i rada Ministarstva prosvete.

„Posle se pitajte zašto nema stručnih matematičara, fizičara, hemičara, informatičara u školama. Ljudi drže do svoje nauke, ne žele srozati kriterijume, a mogu naći bolji posao bez problema“, uveren je čitalac našeg portala.

Među komentarima ima i onih koji opravdavaju nova podzakonska rešenja, uvereni da će omogućiti da se konačno i nastavnicima stane na put jer su zaštićeni kao beli medvedi, koji, umesto da nauče decu u školi, daju zadatak i roditelji su predavači, a oni samo ispitivači.

„Očekuje se, gospodo, da ne ‘ispredajete’ tri lekcije iz istorije, na primer, krcate godinama i podacima, na jednom jedinom času, a na sledećem da sve to lepo ispitujete. Takođe, da u prezentacijama sačinjenim od nekoliko slika ne ‘pokriju’ celu jednu oblast od sedam lekcija i da smatraju da su to ‘ispredavali’. Dalje se očekuje da se profesori koji su ostali u prošlom veku, pola časa ne potroše na uključivanje kompjutera i ‘ulaženje’ u sistem, obuče za rad na istima i metode ocenjivanja prilagode savremenoj pedagogiji i metodologiji ocenjivanja“, napisao je jedan čitalac, koji se ipak slaže da nova rešenja daju mesta za zloupotrebe.

"Kako su krenuli moraće da otvaraju SNS akademiju za buduće prosvetare": Burne reakcije na novi Pravilnik o ocenjivanju 2
foto FoNet Aleksandar Barda

Bilo je i primedbi na račun prosvetnih radnika koji se „odmah se bune, a niko da se zapita za kvalitet rada“.

„U našoj školi nijedan nastavnik nije snosio sankcije, koliko god si prijava podneo jer sve idu preko direktorke“, piše roditelj.

Među komentarima se može pročitati da se u školama ne uči, gradivo je obimno, lekcije se preleću, a sve se svelo na privatne časove.

„Ako celo odeljenje konstantno ili povremeno ide na privatne časove i na privatne pripreme za završni, to se ne može podvoditi pod uspeh škole“, napisao je jedan komentaror, na šta je drugi replicirao da učenici najčešće uzimaju privatne časove ne zato što nastavnik ne ispredaje dovoljno dobro, već zato što učenici ne prate na času, žele da im se sažvaće i da neko misli umesto njih, a to dobiju na privatnom času.

„Uvek je bilo frustriranih nastavnika koji daju jedinice celom odeljenju i niko nije dovoljno dobar. E pa druže, ako ti ceo razred ima jedinice, znači da ih nisi lepo naučio. Izvinite molim vas, ima smisla“, smatra ovaj čitalac.

Pojedini misle da nije problem u nastavnicima, nego u Ministarstvu prosvete „gde gomila vezista sedi, ispija kafe i svoje neznanje prikriva dopisima, pravilnicima i zastrašivanjem nastavnika“.

„Strašno je što nam zakone kroje nepismeni i sa kupljenim diplomama. Sve neki mega, giga menadžeri“, piše u komentaru.

Neki smatraju da treba ukinuti ocene jer su ionako izgubile svaki smisao. Roditeljima i učenicima je, kažu, dozvoljeno sve, nastavnici poniženi i preopterećeni dodatnim obavezama, a za ocene svi se pitaju osim njih.

Među komentarima se može pročitati i zaključak da se od nastavnika i profesora očekuje da naprave polupismenu decu koja će u budućnosti biti bez volje, ideje i samo klimati glavom.

„A ti roditelji koji se bune su sto posto bili ponavljači, jer sada takvi vode i prosvetu i državu“, zaključuje čitalac Danasa.

Bilo je i predloga da se od nastave u učionicama naprave lajv stream za roditelje sa mogućnošću premotavanja unazad, a jedan od komentatora je konstatovao da se sve ovo događa jer se štrajkuje samo za platu.

„Učitelji, nastavnici i profesori su pokazali svoj karakter onog dana kada su dostojanstveno prihvatili sramotu izvlačenja stolice svojoj koleginici u Trsteniku“, konstatovao je jedan čitalac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari