Reklame u štampanim medijima pre 80 godina bez fotografija 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Pre 80 godina u jugoslovenskim dnevnim listovima reklamirali su se, baš kao i danas, različiti proizvodi (o čemu smo već pisali) – od kozmetike, opanaka, sredstava protiv ćelavosti, do projekcija filmova i predstava.

Upečatljivo je da su i tada na domaćem tržištu bili popularni svetski brendovi koji su i dan danas aktuelni, kao što su Nivea kozmetika, šminka Maks Faktor, obuća Bata, pasta za zube Kaladont….

Međutim, iako su se u novinama tada koristile i fotografije, u oglasima ih nema. Oglasi su bili uglavnom tekstualni, a pojedini su umesto fotografija imali grafike, ilustracije…

Pogledajte u foto galeriji kako su izgledali oglasi u listu Vreme 5. aprila 1938. godine:

… a kako u listu Pravda istog dana:

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari