REKOM: Nedopustivo postupanje BIA prema aktivistima regionalnog pomirenja 1REKOM-logo

REKOM mreža pomirenja pozvala je danas Bezbednosno-informativnu agenciju Republike Srbije (BIA) da “prestane sa poslovima i delima koji ugrožavaju slobodu političkog izražavanja, slobodu kretanja i aktivizam na polju regionalnog suočavanja sa prošlošću i pomirenja”.

Kako je navedeno u saopštenju REKOM-a, koje je potpisala Nataša Kandić, više godina uzastopno, na aerodromu ili po dolasku u Beograd, inspektori BIA obavljaju informativni razgovor sa novinarom Adriatikom Kelmendijem, javnim zagovaračem regionalnog pomirenja, direktorom televizije Klan Kosova sa sedištem u Prištini, ispitujući ga o razlozima dolaska i političkim stavovima.

“Poslednji put, BIA ga je ispitivala na aerodromu „Nikola Tesla“, po dolasku, 17. decembra 2021. i prilikom odlaska 19. decembra 2021. godine, nakon njegovog učešća na XIV Forumu za tranzicionu pravdu u postjugoslovenskim zemljama, koji je održan u Beogradu. Ovakvim postupanjem, BIA potvrđuje da je reč o potpuno izopačenoj, poluprivatnoj instituciji, koja nastavlja da se prema građanima Kosova odnosi sa sumnjama i nipodaštavanjem elementarnog ljudskog dostojanstva, kao osamdesetih i devedesetih godina”, ukazuje se u saopštenju REKOM-a.

U cilju sprečavanja daljeg nezakonitog postupanja BIA, dodaju u REKOM-u, o ovome će obavestiti lidere dijaloga Beograd – Priština pod pokroviteljstvom EU, EP, Izvestioca UN za istinu, pravdu, reparacije i neponavljanje, Komesara za ljudska prava Saveta Evrope i Specijalnog izaslanika Stejt Departmenta za dijalog Srbija – Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari