rem sednicafoto FoNet Milica Vučković

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić odbacila je kritike iz izveštaja Fondacije Slavko Ćuruvija o tome da REM ne radi svoj posao u pogledu kažnjavanja TV Pink zbog emitovanja neprimerenog i manipulativnog sadržaja.

Ona tvrdi za Danas da će svi prekršaji televizija sa nacionalnom frekvencijom biti procesuirani i da Fondacija Slavko Ćuruvija ne može da radi posao REM-a.
– Jedini smo merodavni da utvrdimo koliko je procenata obaveza pružaoca medijskih usluga ispunjeno. Mi to radimo svake godine kada vršimo evaluaciju svih elaborata, kaže Zekić.

Analize programa Pinka pokazuju je da ova televizija kontinuirano, osim manipulativnog sadržaja, objavljuje lažne vesti i propagandni program u korist aktuelne vlasti. Takve nalaze iznela je i organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta), u izveštaju „Manipulisanje informacijama u Srbiji“.

Navodi se da TV Pink plasira najveći procenat manipulativnog sadržaja – 27 odsto, a da demonizacija EU i Zapada, neistomišljenika, kult ličnosti i veličanje Rusije dominiraju u njenom programu. Pomenuti izveštaj Fondacije Slavko Ćuruvija pokazao je i da TV Pink nije ispunila više od pola obećanja iz elaborata za dodelu nacionalne frekvencije, koja joj je produžena jula 2022, a Regulatorno telo za elektronske medije im od decembra 2021. nije izreklo nijedno upozorenje ili opomenu.

Vlasnik TV Pinka Željko Mitrović nije odgovorio na pozive Danasa za komentar istraživanja Slavko Ćuruvija Fondacije. Istraživačica Fondacije Slavko Ćuruvija i novinarka „Cenzolovke“ Danica Đokić, koja je radila izveštaj, kaže da analize ne bi ni bilo da nisu uspeli da dođu do programskih elaborata nacionalnih televizija.

– REM još uvek, više od godinu dana nakon završenog konkursa, nije učinio javno dostupnim elaborate nacionalnih televizija. Zato smo odlučili da ih objavimo, uz analize i tako omogućimo građanima uvid u to šta su televizije obećale. Sve televizije kojima su obnovljene dozvole, pa i TV Pink, garantovale su na razgovorima sa REM-om da će poštovati svoje elaborate. „Cenzolovka“ je tada pitala Oliveru Zekić šta će REM uraditi ako televizije to ipak ne učine, a ona je kratko odgovorila “otom-potom’, prenela je Đokić.

REM "otom-potom'' i dalje ne reaguje: Predsednica Saveta odbacuje kritike iz izveštaja Fondacije Slavko Ćuruvija 1
Foto FoNet Milica Vučković

Ona tvrdi da REM dozvolu za emitovanje s nacionalnom pokrivenošću „uopšte nije smeo da obnovi ovim televizijama, jer godinama nisu poštovale zakone, podzakonske akte i sopstvene elaborate“.

– REM je prema Pravilniku o minimalnim uslovima za pružanje medijskih usluga dužan da obrati pažnju na prethodno ponašanje emitera. Sada, više od godinu dana nakon obnove dozvola, na primeru analize TV Pink vidimo da se nastavlja praksa, već godinama poznata javnosti, a da REM “otom-potom“ ne reaguje, ističe Đokić.

Bivša članica Saveta REM-a Judita Popović kaže da je i prošle godine na predstavljanju izveštaja tvrdila da je programski elaborat koji je Televizija Pink predstavila „mrtvo slovo na papiru“ i da su to samo lepe priče i lepe želje.

– Postavila sam pitanje da li će zaista ta obećanja biti ispunjena, gde mi je Željko Mitrović lično odgovorio. Rekao je kako će se oni promeniti i kako će sve drugačije da izgleda. Pitala sam ga i koje su garancije, ali je bilo jasno da nema garancija. Pink je navikao tako da se odnosi prema javnosti, prema javnom interesu, medijskoj sceni, ljudskim pravima i prema zakonima, rekla je Popović.

Ona je dodala da su koreni ovakvog ponašanja TV Pinka u političkoj volji, jer Mitrović „ima određenu ulogu u interesu vlasti“ a Pink od vlasti „ima ozbiljne koristi“.

„Nije tačno da REM toleriše Pink“

Podaci izveštaja SĆF pokazuju da je Pink u više navrata povređivao članove Zakona o elektronskim medijima, Kodeks novinara Srbije, Pravilnik o minimalnim uslovima za pružanje medijskih usluga emitovanjem programa sa scenama nasilja najčešće u rijaliti formatu, nepoštovanjem ljudskog dostojanstva i prava na privatnost, kršenje standarda o zaštiti maloletnika, i da REM nije adekvatno reagovao.

Predsednica saveta REM-a Olivera Zekić tvrdi da nije tačno da REM toleriše Pink.

– Mi imamo telefonske sednice, ima dosta prekršaja, mi radimo. Ne znam šta zamišljaju ljudi, da je REM nešto što ne postoji ili da ne radi ništa, što uopšte nije tačno. To je narativ koji traje već tri-četiri godine, koji je napravljen delom iz opozicije, delom iz civilnog društva, tako da zaista neću da se osvrćem na takve gluposti, rekla je Zekić.

Sa druge strane, izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović, koji su zajedno sa SĆF sproveli istraživanje, kaže da je REM telo koje treba da omogući legalizaciju propagande koja je u cilju ove vlasti, pre svega kulta Aleksandra Vučića.

– REM-u je u opisu posla da izbegne primenu zakona. Zato što imamo više od 10 prijava koje smo podneli a na koje REM nije reagovao. U nekim slučajevima i više od godinu dana. Najdrastičniji primer jeste da je TV Pink pre šest meseci, odnosno sedam dana posle tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“, u jednoj od svojih emisija ugostio astrologe da pričaju o astrološkom profilu počinioca ubistava u školi, što je kršenje Pravilnika. I dan danas na našu prijavu nisu reagovali, rekao je Gavrilović.

On zaključuje da Pink stvara ambijent „u kome postoji potencijal za konflikte u društvu“ i da „čitava Srbija postane „Zadruga““.

Autor je polaznik Danasove škole novinarstva. 

Projekat „Danasova škola novinarstva“ je sufinasiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

REM "otom-potom'' i dalje ne reaguje: Predsednica Saveta odbacuje kritike iz izveštaja Fondacije Slavko Ćuruvija 2
Foto: Promo

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari