Republička direkcija za imovinu negirala odgovornost za izbacivanje Beograđanke iz stana 1Foto: Pixabay/Besno pile

Republička direkcija za imovinu negirala je za Danas da snosi odgovornost zbog toga što je Vesna Džuverović, kako je tvrdila za naš list, nasilno i nelegalno isterana iz svog stana u kome je živela gotovo 70 godina.

Prema njenim rečima, Direkcija je 6. jula ove godine tajno prodala njen plac i stan u Ulici Koste Jovanovića 49, na Voždovcu u Beogradu.

– Reč je o kriminalnoj radnji jer je Direkcija narednog dana, 17. jula, oglasom zakazala javnu prodaju 38 nekretnina u javnom vlasništvu, ali pošto je prethodnog dana moju nekretninu već tajno prodala, ona nije ponuđena na licitaciji obavljenoj 29. jula – rekla je DŽuverović za Danas, navodeći da je o promeni vlasničke strukture saznala uvidom u katastar. Ona je dodala da država, koja je 100 odsto vlasnik nekretnine, nije želela da njenoj porodici odobri otkup „iako su nosioci stanarskog prava već 60-ak godina“. Zbog toga vodi sudske sporove, za koje, pak, Direkcija tvrdi da su završeni i da je njen zahtev za otkupom stana odbijen.

– Uvidom u javno dostupne podatke sa Portala sudova Srbije, konstatovano je da je predmet pred Vrhovnim kasacionim sudom na koji se gospođa Džuverović poziva, rešen 2016. godine tako što je njen zahtev odbačen. Dakle, predmet je pravosnažno okončan pre tri godine – ističu za Danas iz Republičke direkcije za imovinu. Oni dodaju da je u prethodnom periodu pred nadležnim pravosudnim organima vođeno više postupaka po predlogu gospođe Džuverović radi donošenja rešenja koje zamenjuju ugovor o otkupu predmetnog stana, da je pitanje otkupa bilo predmet ocene najviših sudskih instanci, i da je, na kraju, njen predlog odbijen rešenjem Vrhovnog kasacionog suda 2013. godine.

U Direkciji ipak navode da je bilo izmena u katastru, o kojima je Vesna Džuverović govorila.

– Direkcija se Službi za katastar nepokretnosti obratila u julu ove godine sa zahtevom za ispravku greške, odnosno za izmenu statusa objekta u Koste Jovanović br. 49, koji je upisan kao objekat izgrađen bez odobrenja za izgradnju, a trebalo bi da bude upisan kao objekat koji je preuzet iz zemljišne knjige, i zahtevom za istovremeni upis prava javne svojine Srbije na tom objektu. Takođe, katastru smo se obratili i za promenu upisa oblika svojine parcele iz državne u javnu – navode u Direkciji. Prema njihovim rečima, ne radi se o bilo kakvoj tajno niti javnoj prodaji, već o brisanju državne i upisa javne svojine, te da stan nije prodat.

Vesna Džuverović je prethodno za naš list objasnila da je sud doneo pravosnažnu i izvršnu presudu u njenu korist 2008. godine.

– Nekretninu smo otkupljivali više od godinu dana, ali je 2009. ta presuda poništena. Počinjen je čitav niz neregularnosti od strane države, raznih režima i vlada tokom 28-godišnjeg suđenja oko stana, a postupak i dalje traje – istakla je Džuverović, koja se u vezi sa svojim problemom obratila i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Izbeglica

Vesna Džuverović od januara ne živi u svom stanu, nakon što joj je neko upao u stan, razbio kompjuter i odneo hard disk. „Tu se nalazi moja dokumentacija i potpisi, i državni organi, za koje sumnjam da stoje iza toga, sa tim mogu da rade šta hoće“, rekla je Džuverović. Direkcija kaže da je iz policije dobila potvrdu da je bilo nasilnog upada u stan i da će izvršiti hitnu proveru o tome da li neko bespravno koristi stan dat u zakup Vesni Džuverović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.