RERI: e-Prostor skinut sa sajta Ministarstva građevinarstva 1Foto: Beta/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/Zoran Petrović (ILUSTRACIJA)

Obaveštenje o održavanju javne rasprave o predlogu Koncepta politike o reformi e-prostora – koncept politike o reformi prostornog i urbanističkog planiranja u Republici Srbiji nestalo je sa veb sajta Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i portala e-konsultacije, iako je javna rasprava i dalje u toku i traje još četiri dana, saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

U saopštenju se objašnjava da se predlog koncepta politike sa pratećim dokumentima do danas nalazio na veb sajtu ministarstva.

„Udruženja Nova planska praksa, Ministarstvo prostora i RERI najavile su za sutra konferenciju za medije na kojoj će javnosti predstaviti svoje zaključke o dokumentu koji je izložen na javnu raspravu i preporuke za unapređenje koncepta politike“, dodaje se u saopštenju, piše N1.

Koncept politike o reformi e-Prostora najavljuje temeljne promene urbanističkog i prostornog planiranja. E-prostor je digitalna platforma namenjena da digitalizuje poslove javne uprave Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Poziv građanima da dostave svoje komentare i primedbe putem javnog uvida u Koncept politike upućen je preko sajta ministarstva 25. marta, u trajanju od 25 dana.

Međutim, kako navodi RERI danas je sa veb sajta ministarstva i portala e-konsultacije, tokom trajanja javne rasprave, obaveštenje o održavanju javne rasprave nestalo.

„Onemogućavanjem građanima pristupu dokumentaciji koja je predmet same rasprave uskraćeno je jednako pravo svima da u toj javnoj raspravi učestvuju. Da li je ovo način na koji treba da se započne reforma digitalizacije planskih akata koja bi trebalo da unapredi transparentnost čitavog sistema urbanističkog i prostornog planiranja?“, pita se u saopštenju.

RERI je uputio poziv zainteresovanim građanima, medijima i stručnoj javnosti da se sutra pridruže na konferenciji za medije gde će se razgovarati o predloženom konceptu javne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari