Rešenje sukoba u jevrejskoj zajednici u rukama suda 1Foto: Aleksandar Roknić

Dok frakcija jevrejske zajednice okupljena oko rabina Isaka Asiela svoj izlazak iz beogradske sinagoge „Sukat šalom“ uslovljava upisom Aleksandra Jinkera u registar vera i verskih zajednica, iz Ministarstva pravde za Danas ističu da to ne mogu da učine dok god ne bude doneta pravosnažna sudska odluka koja bi utvrdila ko je od zastupnika izabran u zakonitom postupku.

Naime, dve oštro podeljene frakcije jevrejske zajednice uzajamno se optužuju za nelegalan izbor zastupnika. Pa tako frakcija oko predsednika Jevrejske opštine Beograd Danila Medića optužuje drugu stranu da je protivzakonito izabrala Aleksandra Jinkera na poziciju predsednik JOB-a.

Paralelno, frakcija predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije Roberta Sabadoša smatra da je izbor Igora Ginzberga na njegovu funkciju nelegalan. Ova dva slučaja trenutno se nalaze pred Višim sudom u Beogradu a iz ministarstva navode da će nastaviti postupak upisa promene zastupnika Jevrejske opštine Beograd kada bude doneta pravnosnažna odluka nadležnog suda.

„Ukazujemo da Ministarstvo pravde i Uprava za odnose sa crkvama i verskim zajednicama nemaju nadležnost u okviru Ustava i zakona da uređuju odnose unutar crkava i verskih zajednica. To je isključivo pitanje njihove unutrašnje nadležnosti i organizacije, odnosno autonomije u skladu sa Ustavom i zakonima“, rečeno je Danasu u ministarstvu.

Do najnovijeg incidenta unutar jevrejske zajednice došlo je 25. oktobra kada su članovi struje oko SJOS-a zatvorili u sinagogu. Tome je prethodila odluka Jevrejske opštine Beograd da zamene rabina Isaka Asiela koji je neskriveno podržavao frakciju oko Sabadoša. Prve optužbe unutar zajednice krenule su nedugo nakon stupanja na snagu Zakona o otklanjanju posledica Holokausta.

Ovim zakonom predviđeno je da se 25 godina za Savez jevrejskih opština izdvaja oko milion evra godišnje, kao i to da se imovina građana jevrejske veroispovesti bez naslednika dodeljuje jevrejskim opštinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari