RFZO usvojio novu Listu lekova, na njoj 26 inovativnih medikamenata 1Foto: Pixabay / stevepb

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da je na novu listu lekova stavljeno 26 inovativnih medikamenata za lečenje malignih bolesti, dijabetesa, hepatitisa C i multiple skleroze.

Kako je saopšteno iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje,  za ove lekove, izdvojeno je oko 5,8 milijardi dinara što, kako navode, predstavlja najveća finansijska sredstva do sada za ove svrhe.

„Od malignih bolesti savremena terapija je stavljena za karcinom bubrega, debelog creva, dojke, jajnika, štitaste žlezde, kao i za hroničnu limfocitnu leukemiju“, rekla je Radojević Škodrić za RTS.

RFZO usvojio novu Listu lekova, na njoj 26 inovativnih medikamenata 2
Sanja Radojević Škodrić Foto: Promo

Istakla je da su na listu stavljene savremene terapije za mnoge nemaligne bolesti, kao što su dijabestes, multipla skleroza, srčana insuficijencija, hepatitis C i hemofilija.

Direktorka RFZO je navela da će pacijenti lekove za dijabetes i srčanu insuficijenciju podizati bez učešća i da će ta terapija u potpunosti biti o trošku države.

Radojević Škodrić je kazala i da je listu usvojio Republički fond za zdravstveno osiguranje i da preostaje da je usvoji i Vlada Srbije, kao i da se sprovede postupak nabavke.

Iz RFZO ističu da će lekovi za lečenje dijabetesa, koji će se izdavati na recepet, biti bez učešća pacijenata (potpuno o trošku države).

Takođe, na Listu lekova stavljena je i nova devetovalentna vakcina protiv HPV virusa koja će se o trošku države obezbeđivati za decu (devojčice i dečake) uzrasta od 9 godina, a u skladu sa Pravilnikom o obaveznoj i preporučenoj imunizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari