RIK: Utvrđeni listići i naknade za sprovođenje referenduma 16. januara 1Ustav Srbije Foto: N1

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je danas izgled glasačkih listića za referendum o ustavnim promenama 16. januara 2022, utvrdila naknade za sprovođenje referenduma kao i način glasanja u zavodima za izvršenje sankcija.

Članovi Komisije doneli su Odluku o obliku i izgledu glasačkih listića. Glasački listići će se štampati na 29 jezičkih varijanti, odnosno postojaće 29 vrsta listića, što podrazumeva da će se pored srpskog jezika i ćiriličnog pisma štampati i na jezicima nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi, navodi se u saopštenju RIK.

Glasački listići sa jednom, dve ili tri jezičke varijante štampaće se na hartiji formata A-5, dok će se glasački listići sa četiri ili pet jezičkih varijanti štampati na hartiji formata A-4.

Na sednici je doneto i više odluka o sprovođenju postupaka koji se tiču nabavke glasačkih kutija, flašica spreja za obeležavanje prsta i  provere ispravnosti rada skenera.

Članovi Republičke izborne komisije doneli su i odluke o naknadama, materijalnim i drugim troškovima za sprovođenje republičkog referenduma, raspisanog za 16. januar 2022. godine.

Na sednici kojom je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević, doneta je i Odluka o dopuni Uputstva za sprovođenje glasanja van glasačkog mesta i Rešenje o određivanju glasačkih mesta u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Republički referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa zakazan je za 16. januar 2022. godine, a građani će odgovarti sa da ili ne na pitanje „Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“

Za uspeh referenduma, prema novom zakonu usklađenom sa Ustavom, nije potreban cenzus izašlih od 50 odsto građana, plus jedan, već će se odluka doneti vćinom glasova izašlih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari