Nasilje nad ženama u domaćim pesmama: „Robinja sam tvoja, ubij me“ (VIDEO) 1Foto: Printscreen/YouTube

„Nasilje nad ženama u domaćim pesmama“, ispitni rad studentkinje FDU Ane Ninković objavljen je na jutjubu, a širi se na društvenim mrežama uz brojne komentare u kojima se osuđuje „lakoća se kojom se takvi stihovi masovno pevuše“ i tretman žena u domaćoj muzici.

Video je nastao kao ispitni rad Ane Ninković na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kod profesora Aleksandra Jankovića.

Cilj je bio, kako navodi Ninković, napraviti pregled domaćih i regionalnih (ex-Yu) pesama u čijim tekstovima dominiraju motivi ženskog poniženja kao ultimativnog dokaza ljubavi prema partneru, odnosno muškog nasilja nad ženama u porodično-partnerskom kontekstu. Nasilje može biti psihološko, fizičko ili seksualno. U korišćenim pesmama ono se relativizuje, romantizuje, a neretko i promoviše. Sekvenca je podeljena na dva dela: na žensku i na mušku perspektivu.

Romantizacija ženskog poniženja kao ultimativnog dokaza ljubavi prema muškarcu, relativizacija, a katkad i promocija muškog nasilja u porodično-partnerskom kontekstu centralni je motiv u odabranih trideset šest pesama srpskih, hrvatskih, bosanskih i slovenačkih izvođača, piše N1.

„Najstarija korišćena pesma objavljena je 1981. godine, a najnovija 2020. godine, što znači da ovakav narativ dominira gotovo četrdeset godina u domaćoj popularnoj muzici“, navodi se u objašnjenju video rada.

Po završetku sekvence od trideset šest pesama nalaze se informacije Autonomnog ženskog centra i FemPlatz-a koji prenose statistiku femicida u Srbiji u toku 2021. godine, ali i uopšte.

„Poražavajuće“, „slušam i ne verujem“, „jezivo“, neki su od komentara na jutjubu.

Ovaj video rad komentarisale su i razne javne ličnosti na društvenim mrežama, ističući „zgroženost“ tretmanom žena u domaćoj muzici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari