Više od pedeset procenata od preko dve hiljade đaka u dve osnovne škole u hanskoj opštini iz porodica su u kojima nijedan od roditelja trenutno nije zaposlen.

– Prilikom upisa u prvi razred u formularima koje popunjavaju roditelji, u slučajevima za koje znamo, oni se ne izjašnjavaju kao socijalno ugroženi, već navode da se izdržavaju od prihoda od poljoprivrede ili privatnim radom što nije tačno – objašnjava Sunčica Stanković, koja radi kao sociolog u najstarijoj Osnovnoj školi Branko Radičeviću Vladičinom Hanu. Ona ukazuje na činjenicu da je sasvim drugačija situacija kod Roma koji upisuju decu u prvi razred, i oni otvoreno iznose zahteve za pomoću školovanju dece.

Gordana Kovačević, koja radi kao pedagod u Osnovnoj školi Sveti Sava iznosi podatak da u svakom odeljenju imaju najmanje po dva učenika čiji su roditelji nezaposleni ili rade u preduzećima gde se zarade ne isplaćuju redovno. U takvoj situaciji mnogi roditelji nisu u stanju da svojoj deci obezbede ni novac za đačku užinu u iznosu od oko petsto do hiljadu dinara mesečno.

Podaci govore da zaposleni u privredi opštine Vladičin Han primaju u proseku po 8.500 dinara mesečno. U mnogim preduzećima zarade kasne i po nekoliko meseci. Od nekadašnjih 4.000 zaposlenih u industriji, sada ih je zaposleno oko 1.700 od kojih se mnogi vode samo formalno kao zaposleni, znači bez stalnih su prihoda i redovne uplate poreza i doprinosa za socijalno i zdravstveno osiguranje. U filijali Tržišta rada beleži se spisak od 4.500 lica koja traže posao, što je trend koji u poslednjih pet godina ima tendenciju rasta. Na drugoj strani zbog smanjenog priliva sredstava u opštinski budžet, za socijalna izdvajanja umesto 3,5 miliona dinara koliko je bilo u 2008. godini, biće manje sredstava za 1,1 milion. Po socijalno-ekonomskoj situaciji od 2000. godine opština Vladičin Han u najtežem je položaju od sedam u Pčinjskom okrugu, a na državnom nivou je u grupi najsiromašnijih, uz Medveđu i Trgovište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari