Rončević: Zastrašujući odliv 1Foto: N1

Bojim se da je odliv zastrašujući i to je stvar o kojoj bi trebalo pričati svaki dan po ceo dan, rekao je dramski pisac i scenarista Nebojša Romčević za N1 i istakao da mladi sada odlaze posle završene srednje škole i da ih grobovi predaka neće vratiti u Srbiju.

Smerovi informacionih tehnologija najtraženiji su na srpskim fakultetima, a Romčević smatra da je razlog u činjenici što se ta zanimanja mogu brzo unovčiti u inostranstvu.

Prema njegovom mišljenju, za nekoliko godina neće postojati konkurencija ni za jednu poziciju u zemlji, a loši đaci i studenti postaće direktori svega jer su oni najbolji otišli iz zemlje već posle završene srednje škole.

„Ideja koja je u glavama tih ljudi je ‘što pre otići’. Odlaze već sa završenom srednjom školom, dobijaju stipendije i završavaju fakultete u inostranstvu. Bojim se da kada završe studije država Srbija neće imati šta da im ponudi da se vrate. Patriotizam i grobovi predaka nisu razlog da se vrate. To je najveće strdanje koje nam se dešava“, naglasio je Romčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari