Rotarijanci donirali dronove užičkim osnovnim školama  1Foto: Grad Užice 

Rotari klubovi u Srbiji, u okviru akcije „Za lepšu školu“ koju sprovode uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, donirali su devet bespilotnih letelica (dronova) osnovnim školama u Užicu.

Donacija će, kako je objašnjeno, osnovcima olakšati učenje programskih jezika Skreč i Pajton, što je predviđeno nastavnim planom i programom informatike i računarstva za peti i šesti razred. 

„U saradnji sa Ministarstvom prosvete, pridružili smo se projektu „Dronovi za škole“, jer je deci u petom i šestom razredu osnovne škole uvedeno učenje programskih jezika Skreč i Pajton. Međutim, Ministarsvo prosvete nije u mogućnosti da svim učenicima obezbedi dronove da bi mogli praktično da primene teorijsko znanje“, rekla je Zorica Jestrović, guverner Rotari distrikta Srbija i Crna Gora.

Taj projekat, tokom koga je donirano 670 dronova osnovnim školama u celoj Srbiji, finanijski su pomogli Rotari fondacija i rotarijanci iz SAD, Nemačke, Australije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Nosilac projekta je Rotari klub Sremska Mitrovica.

Radmila Popović Nikitović iz Rotari kluba Užice, navela je da su članovi tog kluba, pre tri godine, osnovnim školama u gradu donirali 56 računara sa pratećom opremom, učestvovali u izgradnji puta kroz kanjon Đetinje i u nizu humantarnih akcija.

Na svečanosti u Skupštini grada, Ratko Trmčić, član Gradskog veća, zahvalio se na toj donaciji i donaciji koju su rotarijanci, nedavno, uručili Predškolskoj ustanovi Užice. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.