RTS: Sajt Pištaljka postao jedan od promotera hajke na Radio-televiziju Srbije 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Sajt Pištaljka je postao jedan od promotera hajke na Radio-televiziju Srbije (RTS) požurivši da objavi insinuacije predsednika Upravnog odbora RTS Branislava Klanščeka, a preskačući svoju obavezu da podrobno ispita sve navode, piše u odgovoru RTS povodom navoda objavljenih danas na portalu Pištaljka.

Pištaljka ne bi trebalo da bude ni taraba, ni zid neke zgrade po kojima može da se šara šta god nekom padne na pamet, a nije ni tabloid koji stvar rešava slanjem poruke tipa: Da li možete da komentarišete navode ovog ili onog čoveka. Obaveza Pištaljke je da sve podatke koje joj bilo ko dostavi ozbiljno prouči i ispita pre nego što ih objavi, navodi se odgovoru.

Radio-televizija Srbije je odgovorila Pištaljci na iznete optužbe, a kako se navodi, deo tih odgovora čine tekstovi upućeni i predsedniku UO, deo izjave rukovodilaca RTS, partnera te medijske kuće i pojedinaca zaposlenih u njoj.

Kako se navodi, sve je počelo sa više nego besmislenom optužbom Klanščeka da RTS, van informativnog programa, proizvodi samo tri emisije, iako ona samostalno proizvodi 170 emisija.

Javni medijski servisi u Evropi u proseku samostalno proizvode oko 48 odsto svog programa, a po podacima Regulatornog tela za elektronske medije RTS je u 2021. godini samostalno proizveo 56 odsto programa.

Spoljne produkcije se ne angažuju samo zbog zakonske obaveze da one čine najmanje 10 odsto programa, već i zato što RTS nema dovoljno kapaciteta da sve uredi sama i, što je najvažnije, zato što su produkcije izvan RTS brže i jeftinije iz mnogo razloga, koji će biti navedeni u tekstovima koji slede, navodi se u odgovoru RTS.

U javnosti je pogrešno stvoren utisak da spoljne produkcije dobiju ceo iznos koštanja serije, što nije tačno. One zarađuju određeni procenat od ukupne sume novca potrošene za snimanje serije. Ti se procenti nalaze u budžetima i dogovore se pre početka snimanje i u poslednjih nekoliko godina iznose od pet do sedam odsto, navla je RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari