Rujević: Vlast svake dve sedmice mora da napravi novu cirkusku tačku 1Foto: Privatna arhiva

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov ocenio je da poslanici vladajuće većine drugačije glasove „uvlače u blato“ i teraju ih da komentarišu trivijalne stvari, umesto da razgovaraju o ključnim problemima građana.

On je, povodom više govora kojih je u Narodnoj skupštini održao šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ Aleksandar Martinović, rekao da se oseća „neprijatno“ kada sluša navode visokih državnih funkcionera „koji treba da budu izvor prava, a ne tabloidnih naslova“.

Martinović je prethodno na više sednica čelnike Crte optuživao za finansijske malverzacije, navodeći pri tom i njihovo materijalno stanje.

„Ovo nije poruka predstavnicima Crte, već svima onima koji su se usudili da ne pristaju na realnost koja im se svakog dana servira. U pitanju je skretanje pažnje, a pretpostaljavamo da (su govori rezultat toga) što je Crta podnosila prigovore zbog kršenja poslaničkog Kodeksa ponašanja, koji i treba da spreči govor mržnje i podsticanje nasilja“, rekao je Nedeljkov u Utisku nedelje.

On je ocenio i da zbog „kontinuirane produkcije zagađenja“ građani nisu u stanju da razluče šta je istina, a šta laž, kao i da zbog toga ostaju uskraćeni za važne informacije o radu institucija.

„Rezultat je da se zatvarate u svoja četiri zida… Mi više ne verujemo ni u jednu informaciju, zato što sve može da bude laž. (Plasiranjem) dezinoformacije na svaka dva-tri dana nastaje produkcija haosa, a mi ne pričamo o ključnim problemima i pitanjima“, smatra Nedeljkov.

On je dodao i da je aktuelni parlament „model Srbije idealan po meri ove vladajuće elite“.

„(U njoj imaju) 97 većine, glasamo na zvonce, čitamo ono što nam je napisano, veličamo jednog čoveka do nivoa božanstva, ne sagledavamo probleme makar s malom kritičkom distancom… Ili s obožavanjem veličate našeg predsednika ili ste izdajnici. Jedina institucija koja funkcioniše (u Srbiji) je kancelarija predsednika republike“, kazao je Nedeljkov.

Programski direktor Crte je rekao da se stvara prostor u kom bi fizički napad na nekog novinara ili aktivistu mogao da se opravda time što je „on lopovčina i da to treba da mu se desi“.

Nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije i predsednica Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) Vida Petrović Škero ocenila je da se društvo do te mere naviklo na stalno kreiranje tenzija i afera u medijima, da to građani više ni ne primećuju.

„Svi mediji govore kako se ugrožava život (predsednika Srbije Aleksandra Vučića) ili njegove porodice, ali se ne primećuju kada se ugrožava život predstavnika civilnog sektora ili medija. To je postao normalan način življenja… Niko ne primećuje da ćemo nekog spakovati u kesu i eliminisati ga“, navela je Škero.

Ona je dodala i da poslanici u parlamentu imaju imunitet od kriičnog gonjenja za izgovorene reči, ali da niko nije oslobođen građanske odgovornosti, kada nekog vređa ili kad se služi jezikom mržnje.

Prema rečima Petrović Škero, sudska vlast treba da se uredi ustavnim amandmanima, u skladu s preporukama Venecijanske komisije, a da se trenutno vodi borba oko toga da li će nove sudije postavljati poslanici ili struka.

Novinar Dojče velea Nemanja Rujević je ocenio da vlast svake dve sedmice mora da se napravi novu cirkusku tačku, zbog čega su građani „na neki način ogulali“.

„U cirkusu kada vidite dvostruki salto dva puta, on dosadi pa morate da izvodite trostruki. Nije čudo da smo na neki način oguglali, jer je kapacitet gradjana da se uzbudjuju iscrpljen“, naveo je Rujević.

On je dodao i da ne treba posmatrati da se kreira atmosfera u društvu u kom bi napadi na aktiviste ili novinare bili mogući, već da treba razlučiti centre moći koji kreiraju spinove.

„Ne smatram da je cilj pravljenja atmosfere gde bi se desio napad, već da oni dolaze organizovano iz pojedinačnih centara moći. Uvek iza (napada) stoji sistem. To znači da treba pričati o vinovnicima, ne o atmosferi“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari