Rusi za sporazum balkanskih zemalja i celovitost Turske 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Dnevni list “Mali žurnal“ bio je poznat po dopisničkoj mreži, te je svojim čitaocima mogao da omogući da pročitaju izveštaje različitih balkanskih i evropskih zemalja. Tako je u odeljku pod naslovom “Sa Balkana i inostranstva“ pisao o dešavanjima u Solunu, Carigradu, Petrogradu, Sofiji.

Utvrđivanje Soluna

Od turske vlade iz Carigrada stigla je stroga naredba da se otpočne “utvrđivanje Soluna“ kako bi se pružio otpor italijanskoj floti, javlja dopisnik “

“ iz Soluna. Ali, utvrđivanje grada je dovoljno samo da se koliko-toliko izvrši otpor.

Zatvaranje opozicionih poslanika

Kod solunskog stanovništva je prisutna nervoza, ali i pored toga, javlja “Žurnalov“ dopisnik, niko ozbiljno ne pomišlja na otpor italijanskoj vojsci, u slučaju da zaista iskrca vojsku, te dodaje da takvo mišljenje vlada i u mladoturskim krugovima.

U gradu iz kog je naredba za utvrđivanje stigla, Carigradu, hapse se svi opozicioni poslanici u turskom parlamentu, javlja dopisnik iz ovog grada. Naredbu je policiji izdala sama turska vlada. Očekuju se oštre scene i burni prizori.

Bugarski kralj o savezu

Dopisnik iz Sofije piše o mišljenju bugarskog kralja o bugarsko-srpskom savezu.

“Ja vidim da u Srbiji ima više pesnika nego kod nas. Savez! Lepa reč, ali ona za sada nije moguće da nešto drugo znači. Kad bi moglo i drugo da bude, ja bih se osobito radovao“, rekao je bugarski kralj pred jednim političarem kog je pozvao kod sebe.

 

Rusi za sporazum balkanskih zemalja i celovitost Turske 2
foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Rusija za Tursku

Dopisnik “Malog žurnala“ iz Petrograda javlja da u ruskim političkim krugovima i krugovima bliskim ruskoj vladi se govori da je Rusija rešena da što pre pomogne izvođenju sporazuma između balkanskih zemalja. Takav bi sporazum, smatra se, trebalo da bude potpisan pre nego što Italija pokuša da ratni teren prebaci iz Evropu u Tursku.

Dalje se navodi da time Rusija želi da osigura političku nezavisnost i ekonomsko jačanje balkanskih zemalja, ali i da sačuva celovitost Turske.

Ideja o sporazumu je naišla na dobar odziv i kod ruskih opozicionih poslanika.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari