Rusija i dalje najveći prijatelj Srbije, zahvaljujući Vučiću, a Kina najveći donator 1Moskva Foto: Pixabay/Designerpoint

Rusija i dalje najveći prijatelj i građani veruju da će odnosi biti bolji, a za dobre odnose najzasluženiji je Aleksandar Vučić, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja o stavovima građana Srbije prema Rusiji koje je sproveo Institut za evropske poslove.

Kako navode, o Rusiji se građani informišu preko televizije dok većina nikada nije bila u Rusiji. Građani su primetili manjak solidarnosti Rusije u toku pandemije korona virusa pa sada Kinu smatraju najvećim donatorom. Oni koji planiraju da odu iz Srbije najviše biraju Evropsku uniju za život.

Petu godinu zaredom, Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo je od 6. do 12. marta istraživanje javnog mnjenja o odnosima Srbije i Rusije, u kome je učestvovalo 1.203 ispitanika.

Prema rezultatima istraživanja, najviše građana Srbije odnos između Srbije i Rusije ocenjuje ocenom 4, trećina daje ocenu 5, gotovo četvrtina ocenu 3, dok ocenu 2 daje 4.2 odsto građana, a ocenu 1 – veoma loš odnos daje 1.5 odsto ispitanika. Prosečna ocena odnosa između Srbije i Rusije iznosi 3.97, a više ocene daju žene, ispitanici stariji od 60 godina, osnovnog nivoa obrazovanja, i stanovnici vangradskih sredina. Ukoliko se ovi rezultati uporede sa ranijim godišnjim istraživanjima, uočava se blaži trend opadanja prosečne ocene odnosa između Srbije i Rusije.

Rusija i dalje najveći prijatelj Srbije, zahvaljujući Vučiću, a Kina najveći donator 2
Foto: Institut za evropske poslove

Ubedljiva većina ispitanika, njih 78 odsto, veruje da će odnosi između Srbije i Rusije u budućnosti biti bolji, 8 odsto ne veruje, dok 14 odsto nije umelo da se izjasni po ovom pitanju. Da će odnosi biti bolji u većoj meri veruju žene, stariji od 60 godina, ispitanici osnovnog nivoa obrazovanja, stanovnici Zapadne Srbije sa Šumadijom i vangradska naselja.

Najveći broj ispitanika se o odnosima Srbije i Rusije informiše preko televizije (38.5 odsto), 23.1 odsto putem internet portala, 11.1 odsto navodi društvene mreže, 10.9 odsto štampane medije, 8.9 odsto preko porodice, prijatelja i kolega, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 6 odsto slučajeva. U poređenju sa ranijim rezultatima, primetan je blaži trend opadanja broja ispitanika koji se informišu putem štampanih medija i radija, kao i porast u slučaju internet portala i društvenih mreža.

Samo je 11 odsto stanovnika bilo u Rusiji i to su u većoj meri muškarci, ispitanici najvišeg nivoa obrazovanja, stanovnici regiona Beograd i gradskih sredina, dok je njih 89 odsto nikad nije posetilo.

„Više od polovine ispitanika (57.4 odsto) smatra da Aleksandar Vučić najviše radi na dobrim odnosima sa Rusijom, 11.9 odsto navodi Ivicu Dačića, gotovo četvrtina ispitanika ne zna da odgovori na ovo pitanje , dok se ostali odgovori javljaju u procentu manjem od 4 odsto“, navodi se u saopštenju Instituta za evropske poslove.

Rusija i dalje najveći prijatelj Srbije, zahvaljujući Vučiću, a Kina najveći donator 3
Foto: Institut za evropske poslove

Najveći broj građana (86 odsto) smatra da je Rusija prijatelj Srbije, 3 odsto ima suprotno mišljenje, dok 11 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje. Većina ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije stariji su od 60 godina i njihov broj opada sa porastom stepena obrazovanja.

Prema ovom istraživanju, 71 odsto građana ne planira da ode iz Srbije, 12 odsto ne zna, dok 17 odsto ispitanika planira i to su u većoj meri muškarci, ispitanici srednjeg i visokog stepena obrazovanja, građani do 45 godina starosti, stanovnici regiona Beograd i gradskih sredina. Ispitanici na prvom mestu planiraju da idu u zemlje Evropske unije.

Čak 40 odsto građana Srbije navodi da je Kina najveći donator, 17.6 odsto pominje Evropsku uniju, 14.6 odsto smatra Rusiju najvećim donatorom, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 5 odsto slučajeva.

„Zanimljivo je da, u poređenju sa prethodnim istraživanjem, 20 odsto više ispitanika smatra da je Kina najveći donator, oko 10 odsto manje njih navodi Rusiju i oko 8 odsto manje EU“, ocenjuju iz Instituta za evropske poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari