Ruski sud proglasio nezavisni medij Meduza "nepoželjnim" 1Foto: Pixabay/Fotiniya

Ruski sud proglasio je danas „nepoželjnim“ ruski nezavisni medij Meduza, otvarajući put ka krivičnom gonjenju novinara tog medija, u novoj epizodi represije protiv civilnog društva u zemlji.

Portal Meduza.io na ruskom jeziku koji je baziran u Leteniji da bi se izbegla cenzura pokrenut je u martu 2014. godine. Poslednjih gotovo godinu dana najveći deo svojih članka posvećuje ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini i povećanoj represiji nad ruskim civilnim društvom.

Rusko tužilaštvo objasnilo je danas u saopštenju da je ustanovljeno da aktivnost tog medija predstavlja pretnju za osnove ustavnog poretka i bezbednosti u Rusiji.

U aprilu 2021. rusko ministrstvo pravde već je svrstalo Meduzu na spisak „stranih agenata“, što je oznaka koja portalu otežava rad. ;

Današnjom odlukom se de fakto zabranjuje postojanje tog medija u Rusiji.

„Krivično gonjenje bi moglo da bude pokrenuto protiv zvaničnika i novinara Meduze, onih koji samo distribuiraju naše članke, na primer objavljujući link ka članku na svojoj Fejsbuk stranici, onih koji pokušaju da nam prebace novac iz Rusije i onih koji nam daju intervjue i komentare“, navela je Meduza u saopštenju.

Po navodima tog informativnog portala oni i dalje imaju publiku od više miliona ljudi u Rusiji uprkos pokušajima vlasti da blokiraju njihov sajt preko interneta.

„Strahujemo za naše čitaoce, strahujemo za one koji su sarađivali sa Meduzom tokom godina. Strahujemo za naše bližnje i naše prijatelje, ali verujemo u ono što radimo“, navodi se dalje u saopštenju redakcije.

„Verujemo u jednu demokratsku Rusiju. Što je pritisak jači to ćemo pružati jači otpor. Nemamo prava da odustanemo i da ćutimo“, takođe se navodi u saopštenju.

U Rusiji svako učestvovanje u aktivnostima nekog medija proglašenog „nepoželjnim“ može biti podložno kazni do četiri godine zatvora za novinare i do šest godina zatvora za organizatore, navodi agencija Frans pres. ;

Čak bi objavljivanje članaka Meduze na društvenim mrežama potencijalno moglo da se vidi kao „učestvovanje“ u aktivnostima, i može povući sudsko gonjenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari