Ružić čestitao Dan studenata 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Ministar prosvete Branko Ružić čestitao je danas svim studentima, kao i predstavnicima studentskih organizacija 4. april, Dan studenata.

Ministar je ocenio da je današnji dan prilika da se istakne značaj i uloga studenata u društvu, koji su uvek bili pokretačka snaga, nosioci prosperiteta i inovativnih ideja.

„Obrazovanje i nauka osnova su svakog ekonomskog i društvenog razvoja. Državi su potrebni mladi ljudi koji će dati doprinos u različitim segmentima našeg društva“, naveo je Ružić.

On je dodao da se u Srbiji sprovode reforme na svim nivoima obrazovanja čiji je cilj, između ostalog, i modernizacija obrazovnog procesa.

„Strateški prioritet Srbije je kvalitetno obrazovanje na svim nivoima, kao i povećanje dostupnosti obrazovanja. Naša misija je da svim studentima omogućimo kvalitetne uslove za studiranje, zbog toga proširujemo kapacitete studentskih domova, ali i investiramo u nove objekte visokoškolskih ustanova“, rekao je Ružić.

Ministar je podsetio da su prošle godine usvojene izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, kao i da je Srbija prvi put dobila Zakon o studentskom organizovanju, koji u centar stavlja studenta.

„Veoma sam ponosan na saradnju koju smo do sada ostvarili sa predstavnicima studenata i studentskim organizacijama, što je posebno došlo do izražaja prilikom pripreme zakona koji se odnose na oblast visokog obrazovanja“, rekao je Ružić.

Dan studenata obeležava se 4. aprila, u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali na taj dan 1936. godine zbog narastajućeg fašizma u Evropi. Tada je tokom protesta ubijen student prava Žarko Marinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari