Ružić o slučaju Sečanj: Kako obeležiti slavu ako ne sečenjem kolača 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Ministar prosvete Srbije, Branko Ružić, upitao je danas kako je moguće obeležiti slavu „ako ne sečenjem slavskog kolača“ a posle odluke direktorke osnovne škole u Sečnju da ne dozvoli održavanje verskog obreda u toj ustanovi povodom školske slave Svetog Save.

„Kada govorimo o Svetom Savi, govorimo o nekome ko je praktično utemeljivač savremene srpske države, samostalne srpske crkve. Kada govorimo o obeležavanju Svetog Save kao školske slave, govorimo o našoj tradiciji. Kada govorimo o tradiciji, pa na koji način smatrate da je moguće obeležiti slavu, a ne sečenjem slavskog kolača“, upitao je Ružić.

Kako je prenela televizija N1, ministar je danas u Beogradu prisustvovao obeležavanju školske slave u OŠ „Pavle Savić“, uz prisustvo sveštenih lica i ceremoniju sečenja slavskog kolača.

Prethodno je više nevladinih organizacija i opozicionih stranaka ocenilo da je direktorka OŠ „Aleksa Šantić“ u Sečnju, Olivera Marjanović, izložena „javnom linču i progonu“ jer nije dozvolila da se u toj ustanovi na dan školske slave obavlja verski obred.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari