Ružić: Važna razmena znanja i ideja mladih u regionu 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić ocenio je danas da je regionu potrebno stvaranje jakih veza među mladima, jer je to najzdraviji mehanizam ne samo za pomirenje, već i za stvaranje boljih šansi i prilika za karijerno napredovanje svih mladih u regionu.

„Mislim da je važno da mladi učestvuju u svim društvenim procesima, jer će oni i njihovo učešće učiniti jednu veoma lekovitu stvar. Njihovo učešće će starije, nadam se, učiniti boljim ljudima, političarima ili javnim poslenicima, ličnostima koji se bave određenom sferom društvenog bitisanja“, rekao je Ružić na konferenciji “Upoznaj superškole iz Srbije”.

On je istakao da je na mladima budućnost.

„Oni tu budućnost ni na koji način ne bi trebalo da otežavaju, komplikuju i ograničavaju onim što se dešavalo u ranijem periodu, već da je poboljšaju i nađu njen najmanji zajedničke imenitelj. Uveren sam da je to moguće ako se budemo fokusirali na ono što nas spaja i što će biti u nekoj perspektivi“, kazao je Ružić.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je ideja konstituisanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih da oni svojim delovanjem prave mostove u regionu i da tim snažnim, čvrstim mostovima obezbedimo perspektivniju budućnost za sve koji žive u našem regionu.

On je rekao da se kroz projekte kao što je “Upoznaj superškole iz Srbije” kroz druženje stiču nove veštine i znanja, ali prvenstveno nova prijateljstva, dugogodišnje prijateljske veze na kojima će se zasnivati budućnost regiona.

„Očekujemo da kroz ovakav projekat veliki broj mladih iz regiona ponese lidersku ulogu, koju mladi moraju i trebaju da imaju“, rekao je Udovičić.

Program „Superškole“ deo je trogodišnjeg projekta „Program školske razmene na Zapadnom Balkanu“, koji finasiraju Evropska unija (EU) i Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da EU kroz ovaj program nastavlja da podržava proces pomirenja i saradnju među mladima na čitavom Zapadnom Balkanu.

„Omladina je naša sadašnjost, ali i budućnost i mora biti u središtu svih naših politika“, rekao je Žiofre i istakao značaj omladinske politike.

Žiofre je istakao da se mladi suočavaju sa mnogim izazovima i da su ranjiva grupa, pogotovo imajući u vidu pandemiju korona virusa.

Prema njegovim rečima, EU želi da omogući mladima da ostvare svoj potencijal.

Žiofre je naveo da je cilj Strategiju EU za mlade da se svim mladima pruži jednaka šansa kako bi mogli da se usavršavaju, razvijaju svoje karijere i aktivno participiraju u društvu.

Nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib rekao je da je projekat „Superškole“ „svetionik nade za budućnost“.

„Lični kontakti su najbolji način da se uhvatimo u koštac sa nepoznatim i da uklonimo klišee i stereotipe. Sve škole, svi učenici koji učestvuju u ovom projektu će to uspeti da urade kreirajući zajednicu u regionu“, rekao je Šib.

On je ocenio da je pomirenje veoma važno na globalnom nivou, kao i da je važno za region Zapadnog Balkana.

„Uspešno pomirenje je put napred ka EU“, poručio je Šib.

„Superškole“ je program školske razmene na Zapadnom Balkanu, čiji je cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica.

Osamnaest srednjih škola iz Srbije imaće mogućnost da učestvuje u regionalnom programu razmene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari