Šabac među vodećima po obimu HPV vakcinacije: Moguće je sprečiti kacinom grlića materice  1Foto: Pixabay

Uvođenjem besplatne vakcinacije Gardasilom 9, od ove godine u Srbiji, krcinom grlića materice i ostali tipovi kancera, nastali usled HPV infekcije, mogli bi postati prošlost, kao što je to slučaj u većini evropskih zemalja. U Mačvanskom okrugu, proces vakcinacije počeo je krajem juna, a do sada je dato oko 900 vakcina, od čega je oko 700 dece primilo prvu dozu.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, Mačvanski okrug nalazi se na petom mestu po broju obolelih od karcinoma grlića materice i na devetom po smrtnosti u Srbiji.

Preventivnim delovanjem, ovakva slika mogla bi biti promenjena, u čemu presudnu ulogu ima informisanost građana.

U tom cilju, zdavstvene ekipe šabačkog Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”, u proteklom periodu, obilazile su osnovne škole, gde su pedijatri i ginekolozi pričali roditeljima o važnosti imunizacije protiv HPV infekcije i porastu broja obolelih od karcinoma grlića.

Primena vakcine Gardasil 9, zahteva saglasnost roditelja za svu decu, od devet do 14 godina, a od 15. godine, dete je u mogućnosti da se samo izjasni.

Vakcina je namenjena imunizaciji devojčica i dečaka od devet do 19 godina, najboje pre stupanja u sekslualne odnose.

Deci uzrasta do 14 godina života, daje se u dve doze sa razmakom od šest meseci, a nakon navršenih 15 godina života, daje se u tri doze, na svaka dva meseca.

Zavod za javno zdavlje Šabac, do sada je Domu zdravlja, distribuirao 1.200 doza vakcina.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari