Protest u Šapcu podržali poljoprivrednici iz Srbobrana 1Foto: K. V.

Pošto se ministar Nedimović nije odazvao pozivu poljoprivrednika sa prošlog protesta, da dođe u Šabac i razgovara o gorućim problemima, sa današnjeg skupa poslata je poruka da će ubuduće i ministar ali i svi ostali, morati da čuju glas naroda, koji će o njima odlučivati 3. aprila. 

Dragan Stanković, poljoprivrednik iz sela Zminjak kod Šapca, obraćajući se prisutnima, rekao je da je ministar Nedimović do sada morao da reaguje.

„Zaista se nalazimo u velikom problemu i problem će sigurno biti još dublji ukoliko ga svi zajedno ne rešimo i mi poljoprivrednici ne izađemo i ne podržimo proteste u što većem broju. Ako to ne uradimo, onda smo i mi velikim delom krivi zbog problema koje imamo“, rekao je Stanković.

Protest u Šapcu podržali poljoprivrednici iz Srbobrana 2
Foto: K. V.

Živimo u izokrenutoj stvarnosti

Poljoprivrednik iz Srbobrana Zoran Janković, kazao je da su došli da podrže protest u Šapcu, ali i da bi ostvarili dogovor o saradnji, daljim nastupima i zajedničkim aktivnostima.

„Onaj ko radi, treba da živi od svog rada i treba da zaradi, a ne da živimo u izokrenutoj stvarnosti, gde nam je sve sjajno, gde nam je sve divno, ako pogledamo državne medije“, rekao je Janković.

Za sve ima para, osim za poljoprivrednike

Dragan Đurić, poljoprivrednik iz sela Mišar, obraćajući se prisutnima, istakao je da bi ministar trebalo da dođe i da objasni, kako u zemlji Srbiji za sve ima para, svima može da se pomogne, osim poljoprivrednim proizvođačima.

„Mi ovde kao da živimo u pustnji na pesku, a ne u jednoj plodnoj zemlji koja može i ima kapaciteta da ishrani svoje stanovništvo, čak ima kapaciteta i za izvoz, ako bi se dobro organizovali“, zaključio je Đurić.

Reč naroda

Milijan Božić, poljoprivrednik iz sela Skrađani, došao je na protest, jer kako kaže, nikada poljoprivredniku nije bilo lako kada dođe proleće i setva, ali ovo je baš zacrnilo.

„Kako će se posejati ako država ne izađe u susret sa nekim subvencionisanim kreditima ili davanja na ugovore. Ovako za gotov novac, mislim da dve trećine poljoprivrednika neće biti u stanju da zaseju kulturama svoje obradivo zemljište“, smatra Božić.

Protest u Šapcu podržali poljoprivrednici iz Srbobrana 3
Milijan Božić iz sela Skrađani (Foto: K.V.)

Zoran Simić iz sela Ravnje bavi se ratarstvom i uzgaja pšenicu, soju i kukuruz na 13 hektara zemlje.

„Radimo svi u porodci i opet jedva sastavljamo kraj sa krajem. Ja ne očekujem blago da meni neko da, nego realno za svoj rad da možemo normalno da živmo. Za subvencije od 4 hiljade dinara po hektaru ne možete da kupite ništa“, kaže Simić.

Protest u Šapcu podržali poljoprivrednici iz Srbobrana 4
Zoran Simić iz sela Ravnje (Foto: K.V.)

Milutin Đukić iz Dublja poljoprivrednik je četiri decenije i tvrdi da nikada nije bilo gore godine.

„Bilo je teških vremena, ali ne ovako. Ja ne znam kako ću baciti đubrivo na njivu, i zato sam došao. Bio sam i na prošlom protestu, ako može nešto da se uradi i da se dogovorimo“, kaže Đukić.

Protest u Šapcu podržali poljoprivrednici iz Srbobrana 5
Milutin Đukić iz Dublja
(Foto: K.V.)

Glas poljoprivrednika mora da se čuje

Poljoprivrednici su potom krenuli u protestnu šetnju do lokalne televizije AS zbog, kako su rekli, jednostranog i neobjektivnog izveštavanja.

Protest u Šapcu podržali poljoprivrednici iz Srbobrana 6
Foto: K.V.

“ Veoma smo nezadovoljni izvešavanjem na lokalu, jer se može čuti samo jedna strana priče. Gradonačelnik Šapca gostujući sam u emisijama, tvrdi da je na prošlom protestu bilo stotinak ljudi i da je protest bio politčki. To nije tačno. Želimo da se čuje i naš glas, da se da prilika da u emisijama gostuje i seljak ili neko iz poljoprivredne struke. To je objektivno izveštavanje, koga u Šapcu nema“, istakao je Dragan Staković ispred televizije.

Poljoprivrednici su se zatim vratili do zgrade Gradske uprave i najavili protestnu vožnju zakazanu za četvrtak, ukoliko ministar ne pristane na razgovor sa njima.

Protest u Šapcu podržali poljoprivrednici iz Srbobrana 7
Foto: K.V.

Njihovi zahtevi ostali su nepromenjeni.

Oni traže da subvencije po hektaru iznose 24.000 dinara i da gorivo za poljoprivredu bude bez akciza, a isplata subvencija redovna i brza.

Takođe, zahtevaju isplatu svnih dugovanja za subvencije, kao i da se one ududuće isplaćuju u roku 45 – 60 dana.

Poljoprivredni proizvođači skreću pažnju na neophodnost regulisanja uvoza smrznutog mesa, kao i nekontrolisanog uvoza mleka u prahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari