Šabić: Đukanovićev napad na Cvijića može biti nagoveštaj serije sličnih 1foto Medija centar

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da je napad funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Vladimira Đukanovića na novinara NIN-a Vuka Cvijića „providan pokušaj zastrašivanja“ ne samo njega već svih novinara koji imaju hrabrosti da pišu o kriminalu, korupciji, zlopotrebama i vezama pripadnika političke elite sa organizovanim kriminalom.

Šabić, koji je i predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, u pisanoj izjavi naglasio je da su Đukanovićeve objave na društvenim mrežama po kojima je Vuk Cvijić „lažov koji će odgovarati za svaku laž koju je napisao i izgovorio“ zapravo „ničim potkrepljene besmislene insinuacije čiji jedini, neprikriveni cilj je zastrašivanje“.

„Vuk Cvijić je profesionalac veran najboljim standardima novinarske profesije, autor niza ozbiljnih, analitičkih, činjenicama poptkrepljenih tekstova o raznim veoma delikatnim temama za koja je dobio prestižna priznanja obe nacionalne novinarske asocijacije i UNS i NUNS. Uz to je ilično hrabar, čvrst čovek koji je i do sada uspešno podnosio ne retke i potencijalno mnogo opasnije pritiske i zato nije nimalo verovatno da ga ovo može zastrašiti“, ocenio je Šabić.

Dodao je da je Cvijić dao izuzetan doprinos istraživačkom novinarstvu pišući seriju tekstova o ugrožavanju javnog interesa u „Krušiku“, kao i da poruka koju je Đukanović napisao na Tviteru nije bila upućena samo Cvijiću, već i drugim novinarima.

„Vlasti, čiji eksponent je Đukanović, smetaju slobodni mediji, ozbiljno i odgovorno novinarstvo, i ona nastoji da ih potkopa i onemogući ne birajući sredstva. Đukanovićev napad na Cvijića može biti i nagoveštaj serije sličnih. On je nedavno vređao novinara ‘Vremena’ Nedima Sejdinovića a samo dan nakon pretnje Cvijiću sličnu poruku uputio je i novinaru Slobodanu Georgijevu, direktoru ‘Newsmax Adria'“, istakao je Šabić.

On je zaključio da su optužbe bez dokaza propraćene pretnjama, „izraz i potvrda neprihvatljivog odnosa vlasti prema slobodi izražavanja i slobodi medija“, i da „zaslužuju osudu svakog ko se ne miri sa obesmišljavanjem ustavnih garancija demokratskih sloboda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari