Šabić: Nezaštićeni podaci pacijenata 1Foto: Medija centar

Rodoljub Šabić ponovio je danas ocenu da je, sa stanovišta zaštite podataka o ličnosti, stanje Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) odnosno portala „Moj doktor“ zabrinjavajuće i da podrazumeva mogućnosti velikih štetnih posledica.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti preporučuje građanima da, u odsustvu adekvatnih reakcija nadležnih sami preduzmu ono što mogu u cilju zaštite svojih ličnih podataka.

Poverenik sugeriše građanima da u kontaktu sa svojim lekarima zatraže informaciju da li su promenili, individualizovali „šifre“ koje su dobili prilikom aktiviranja portala „Moj doktor“ i da u slučaju negativnog odgovora insistiraju da lekari to učine.

Pošto su postojeće, inicijalne šifre sasvim slabe i ne predstavljaju praktično nikakvu zaštitu, preko portala „Moj doktor“ moguć lak, jednostavan pristup neovlašćenih lica svim podacima u bazi, uključujući ne samo ime i prezime i JMBG pacijenta, već i sve podatke o dijagnozama, anamnezama, terapiji, lekovima, upute specijalistima, datumima posete i kontrole, upozorio je Šabić.

Poverenik podseća danavedeni podaci spadaju, po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, u kategoriju tzv. naročito osetljivih podataka, što podrazumeva posebne mere zaštite i da je po Zakonu o pravima pacijenata pristup tim podacima moguć je samo postupajućim lekarima, a drugim licima, osim uz pristanak pacijenta, isključivo na osnovu odluke suda.

Štetno je, rizično i apsurdno, ocenio je Poverenik, da u stvarnosti pristup tim podacima ima, on-line, nedefinisan ali potencijalno veoma veliki broj neovlašćenih lica.

Poverenik je još pre nekoliko meseci upozorio nadležno Ministarstvo zdravlja da je uspostavljanje sistem IZIS, koji podrazumeva robusnu obradu ogromne količine naročito osetljivih podataka, shodno Ustavu Srbije, moguće samo na osnovu zakona, a nijedan relevantan zakon iz oblasti zdravstva trenutno ne daje takve mogućnosti.

Pored toga, pojavio se i ništa manji problem nebezbednosti, odnosno moguće kompromitacije i zloupotrebe ličnih podataka u okviru sistema, pa je Poverenik najpre pre nekoliko meesci upozorio nadležne, zatim ponovio upozorenje, a istim povodom se pismom obratio i predsedniku Vlade.

Budući da ni mediji nisu upozorenju dali publicitet koji, s obzirom na potencijalni obim ugrožavanja prava građana zaslužuje, a na društvenim mrežama upozorenje je „zasuto“ lavinom diskvalifikatornih i neargumentovanih komentara, Poverenik još jednom još jednom upozorava na neprihvatljive rizike koje sadašnje funkcionisanje portala „Moj doktor“ neizbežno podrazumeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari