Težište problema pristupa informacijama od javnog značaja sa rada organa vlasti prebacilo se na sferu gde se raspolaže novcem i javnom imovinom – rekao je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić u Novom Pazaru na debati, gde su prezentovani ključni nalazi iz izveštaja poverenika za informacije.

Šabić je naglasio da je „to indikativno i veoma zabrinjavajuće i kod onog ko traži informacije budi sumnju na korupciju, bez obzira da li za to postoji objektivan razlog“.

– Sve je više žalbi povereniku zbog nedobijanja informacija o donacijama, reprezentacijama, javnim nabavkama i to je nešto o čemu ozbiljno mora da se vodi računa, jer Srbija ima hroničan problem sa korupcijom. Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pokazao se kao efikasno sredstvo i građani i novinari ga masovno koriste – istakao je Šabić i ocenio da „imamo progres u pristupu informacijama od javnog značaja“ i da se povereniku godišnje podnese nekoliko hiljada žalbi.

Šabić je rekao da uvek treba insistirati na obavezi vlasti da daje što više informacija o svom radu, „a pogotovo kako troši novac koji građani obezbeđuju plaćajući porez“. Po njegovim rečima, iz Novog Pazara povereniku stiže manje žalbi nego iz drugih sredina slične veličine, a „to bi moglo da znači „da građani i novinari u ovom gradu imaju dobru komunikaciju sa vlašću, ali ne mora tako i da bude“.

Na debati u Novom Pazaru predstavljeni su i ključni nalazi izveštaja zaštitnika građana i govorilo se o ljudskim pravima iz ugla NVO koje se bave tom tematikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari