Sabor usvojio dnevni red zasedanja, danas čitanje izveštaja 1Foto: FoNet/SPC

Sveti arhijerejski sabor, kojim prvim put predsedava novi poglavar SPC patrijarh Porfirije, juče je na početku radnog dela zasedanja usvojio dnevni red, a danas bi trebalo da počne podnošenje i čitanje eparhijskih izveštaja, kao i svih centralnih crkvenih tela i institucija, nezvanično je potvrđeno Danasu u sedištu SPC.

Izvori našeg lista nezvanično tvrde da je juče otvoreno i „rumunsko pitanje“ – dugogodišnji problem širenja rada Rumunske pravoslavne crkve na prostoru pod jurisdikcijom SPC – u srpskom delu Banata, Timočkoj i Braničevskoj eparhiji.

Povodom početka radnog dela majskog zasedanja koje se održava u dubokoj izolaciji zagrobne kripte svetog kneza Lazara u Svetovskom hramu, oglasila se juče i Informativna služba SPC.

U njenom saopštenju navodi se da je kripta velikog hrama na Vračaru, u kojoj je održavan Izborni sabor 18. februara, „opremljena da omogući nesmetan i efikasan rad arhijereja, u isto vreme pridržavajući se epidemioloških mera koje su propisali nadležni državni organi“.

„Po proceduri određenoj Poslovnikom o radu zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od strane Svetog arhijerejskog sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja svih centralnih crkvenih tela, organa i zavoda. Na kraju zasedanja Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost“, saopštila je Informativna služba SPC, dok se u crkvenim krugovima nezvanično priča da se navodno patrijarh Porfirije odlučio na ovo „informativno otvaranje“ zbog spekulacija u medijima koje prate prvo redovno majsko zasedanje Sabora SPC posle dvogodišnje pauze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari