Savet Mesne zajednice Temska i mladi ovog drugog po veličini sela u pirotskoj opštini uputili su prekjuče otvoreno pismo predsedničkim kandidatima Tomislavu Nikoliću i Borisu Tadiću , SRS i DS i medijima u kome, kako ističu, traže da im obećaju pravo na život. U ime mladih Temske novinarima su obratili učenica pirotske Gimnazije Milica Ilić i trojica nezaposlenih mladića Miroslav Kocić, Marko Ilić i Miroslav Ćirić.

Savet Mesne zajednice Temska i mladi ovog drugog po veličini sela u pirotskoj opštini uputili su prekjuče otvoreno pismo predsedničkim kandidatima Tomislavu Nikoliću i Borisu Tadiću , SRS i DS i medijima u kome, kako ističu, traže da im obećaju pravo na život. U ime mladih Temske novinarima su obratili učenica pirotske Gimnazije Milica Ilić i trojica nezaposlenih mladića Miroslav Kocić, Marko Ilić i Miroslav Ćirić. Ilićeva koja je tek ove godine stekla pravo glasa, kaže da u ovom trenutku traže podršku nadležnih da čuju njihove glasove i tridesetogodišnju muku.

Naopako je kad se narod bori za javni interes

U pismu se dalje naglašava da se sve to dešava na prostoru Stare planine koja je proglašena parkom prirode. „Naopako je kada se narod bori za očuvanje reke i parka prirode, a time i za javni i državni interes i interes budućnosti, a država dopušta da neko u njeno ime sve to upropaštava. Sramota je i za nas i za državu da tražimo pravdu izvan naše države. Mi nećemo da ćutimo i trpimo i da dopustimo da nam unište Staru planinu i otmu ovo malo preostale vode i života. Vas molimo da nam pomognete. Molimo vas: „Obećajte nam život’’, kaže se, pored ostalog, u pismu.

– Dosad su nam već oduzeli blizu 80 posto voda reke Temštice i isto toliko lepote našem selu i čitavom predelu. Oduzeli su nam šansu za naš i opstanak naših pokolenja. Prostornim planom za Staru planinu planiraju da nam oduzmu i Toplodolsku reku, iako su odbornici SO Pirot još 2004. godine doneli odluku o odbacivanju tog projekta. Kaže se da ne treba klati vola za kilo mesa. U ovom slučaju se upravo to dešava.
Nije, međutim, korist od proizvodnje struje srpska, a šteta koja se time pravi tamo nekih Temštana i Piroćanaca, već je korist i šteta građana Srbije i države Srbije. Ako se ona pošteno izračuna i uporedi sa bednim kilovatima struje (nešto malo više od polovine hiljaditog dela godišnje proizvodnje struje u Srbiji), može da se vidi besmisao ove namere. Postavlja se pitanje zašto se to radi? Odgovor je jednostavan: neki su se nameračili da prisvoje kilo mesa od državnog i narodnog vola. Kako se godinama zagovornici ovog projekta kriju iza „državnih’’ interesa, bilo bi jako dobro da kao budući predsednik države to proverite – kaže se u pismu koje je pročitala Milica Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari