Šainović (SPS) pre 20 godina tvrdio da SR Jugoslavija ima budućnost 1Foto: Printscreen/Danas arhiva

Kako je „SR Jugoslavija je urezana u istorijsko pamćenje građana“ i da „ne vidi da je ugrožena“ pre 20 godina ocenio je tadašnji potpredsednik Savezne vlade i član izvršnog odbora Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, Nikola Šainović.

– SRJ je formirana kao istorijski odgovor građana Srbije i Crne Gore na razbijanje prethodne Jugoslavije – izjavio je Šainović, prethodno čestitajući građanima Dan državnosti 27. april.

On je naveo da problemi postoje, ali da se mogu rešiti obustavom opstrukcija iz Crne Gore.

– SRJ je izdržala teške istorijske izazove, potvrdila se i SPS uverena da će trajati dugo i odgovoriti svim budućim izazovima – rekao je Šainović.

Komentarišući pristupanje poznatih sportista SPS-u, Šainović je to ocenio kao „lep događaj“, ističići da se „svaka partija raduje uglednim ličnostima“.

Savezna Republika Jugoslavija potrajala je, međutim, tek još tri godine od izjave Šainovića, a 2003. godine zamenjuje je državna zajednica Srbije i Crne Gore koja će imati vek postojanja sve do maja 2006. godine.

Prošle godine, Šainović je u razgovoru za jedan portal o raspadu SRJ objasnio da je Jugoslavija postojala u jednim istorijskim okolnostima i trajanju procesa, kada su oni nestali, nestala je i Jugoslavija.

Nikola Šainović je, podsetimo, pred Međunarodnim sudom u Hagu osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad kosovskim Albancima. On je, nakon što je odslužio dve trećine kazne, pušten na slobodu, posle čega se uključio u politički život Srbije, kao član SPS-a.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari