Samo 11 odsto novopazarske dece primilo MMR vakcinu: Lekari očekuju da svakog časa izbije epidemija morbila 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Epidemija morbila ili malih boginja mogla bi da izbije svakog časa u Novom Pazaru jer je samo 11 odsto dece, uzrasta do dve godine, primilo MMR vakcinu, protiv morbila, rubeole i zaušaka od 2018. do 2020. godine, saglasni su sagovornici Danasa.

Poražavajuća statistika vakcinisane dece tom vrstom obavezne vakcine obelodanjena je na jučerašnjoj sednici Saveta za zdravlje grada Novog Pazara.

– Kao načelnica Dečjeg dispanzera imala sam potrebu i, pre svega, obavezu da obavestim direktora Doma zdravlja dr Ervina Ćorovića o veoma alarmantnoj situaciji vezanoj za redovnu vakcinaciju dece vakcinom MMR, koja je ispod svakog nivoa i poražavajuća, zbog koje nam preti epidemija morbila, ukoliko roditelji ne budu decu dovodili na vakcinaciju – kazala je dr Vesna Despotović Tomović, načelnica Dečjeg dispanzera u DZ Novi Pazar na toj sednici, a prenosi Indeksonline.rs.

Prema njenim rečima, urađena revizija kartoteke za 2018, 2019. i 2020. godinu i podaci govore da deca, koja sada imaju dve godine, a ima ih 1.530, samo njih 174 ili 11 odsto je primilo MMR vakcinu.

Dr Despotović je, prema istim podacima, ocenila da je to poražavajući podatak, a da bi deca bila zaštićena od morbila taj procenatbi trebalo da bude minimum 95.

Potvrđujući te podatke, dr Sanela Fetahović Delić, pedijatar u novopazarskom Domu zdravlja, kaže da problem vidi i u čvrstom uverenju roditelja „da njihova deca moraju prvo da prohodaju i progovore, a tek onda da prime MMR vakcina, koja bi mogla da im izazove autizam“.

Samo 11 odsto novopazarske dece primilo MMR vakcinu: Lekari očekuju da svakog časa izbije epidemija morbila 2
Dr Sanela Fetahović Delić, Foto: Samir Delić

– Po obaveznom kalendaru vakcinacije, MMR vakcina predviđena je da se daje deci kad navrše 13 meseci. To, međutim, sada nije praksa zbog takvog ubeđenja roditelja – naglašava naša sagovornica.

Kako ona dodaje, ima i pedijatara u Novom Pazaru koji potkrepljuju tezu roditelja da vakcina izaziva autizam, što je dodatni problem.

– Borimo se protiv toga. Svima bi nam bilo bolje da lekari imaju isti stav u vezi sa MMR vakcinom. Da bi se problem kod nas nekako rešio, država je propisala da je za dobijanje takozvanog materinskog dodatka neophodno da drugo dete bude vakcinisano. To nije dalo rezultate – ističe dr Fetahović Delić.

Ona je ukratko opisala simptome i tok malih boginja.

Samo 11 odsto novopazarske dece primilo MMR vakcinu: Lekari očekuju da svakog časa izbije epidemija morbila 3
Dr Radmilo Petrović

– Morbili su infektivna dečja bolest. Izuzetno zarazna i brzo se prenosi. Kapljična je infekcija. Visoka temperatura, loše opšte stanje, ospa po telu, takozvana „suzna faca“, kada je uočljivo crvenilo konjuktiva, „malinast jezik“, simptomi su infekcije. Deci smeta svetlost – kaže ona.

Prema njenim rečima, mogu da se pojave takozvane sekundarne infekcije, a najgore komplikacije su upala mozga i moždanica, što može da dovede do smrti pacijenta.

Ona je apelovala na novopazarske roditelje da hitno dovedu decu na vakcinaciju pre izbijanja epidemije.

To je isto učinio i prim. dr Radmilo Petrović, epidemiolog, virusolog i vakcinolog u penziji, koji za Danas kaže da nije pitanje da li će epidemija morbila izbiti u Novom Pazaru, već kada će.

– Možda epidemija krene sad, a ako se to ne desi, siguirno će na jesen kada se deca ponovo budu vratila u kolektive. Za kolektivni imunitet, svojevrsni bedem zaštite od prodora virusa morbila u polulaciju, neophodno je da bude vakcinisano 95 odsto dece. Mi to sada nemamo u celoj Srbiji, a pogotovu ne u Novom Pazaru – ističe taj stručnjak.

Kako Danas nezvanično saznaje, roditelji nevakcinisane dece kupuju falsifikovane potvrde u kojima piše da je dete uredno vakcinisano. Nijedan od naših sagovornika to nije hteo da potvrdi, ali ni demantuje, ali su saglasni da bi trebalo brzo da reaguje epidemiološka služba da bi se sprečilo izbijanje epidemije morbila.

Prof. dr Stojanović: MMR ne izaziva autizam

Prof. dr Radan Stojanović, klinički farmakolog na Medicinskom fakultetu u Beogradu, kaže za Danas da su velike epidemiološke studije nedvosmisleno pokazale da nema dokaza o postojanju bilo kakve povezanosti između primene MMR vakcine i pojave autizma.

– Jedina neželjena dejstva ove vakcine su reakcija na mestu primene, bol, otok crvenilo, povišena temperatura, u trajanju od nekoliko dana. Vakcina je efikasna u preko 90 odsto slučajeva. Moramo da je afirmišemo i apleujemo na roditelje da dovedu decu na vakcinaciju da nam se ne bi desila epidemija kao pre pet godina – istakao je on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari