Samo jedna prepreka do ostvarenja dečačkog sna: Subotičanin Dario Vajda na korak do Kembridža 1Foto: J. Patarčić/Danas

Čak tri prestižna međunarodna fakulteta poslala su ponudu Dariu Vajdi, maturantu informatičkog smera Gimnazije “Svetozar Marković”, koji se opredelio za osnovne studije matematike na Univerzitetu Kembridž u Engleskoj, a jedina prepreka da ovaj mladi Subotičanin ostvari svoj dečački san mogu da budu finansije.

Talentovan, vredan i uspešan, a ipak skroman i sa obe noge na zemlji. Takav je Dario Vajda, jedan od najboljih matematičara i fizičara u svojoj generaciji, koji je nakon gimnazijskog školovanja mogao da bira na kojem fakultetu će da studira, te je odlučio da svoju sreću okuša na onim, najprestižnijim.

“Prijave za te fakultete u inostranstvu su bile još u oktobru prošle godine i tada sam poslao prijavu za Univerzitet Kembridž (University Of Cambridge) u Engleskoj i za još jedan Univerzitet u Engleskoj koji se zove Varvik (University of Warwick), a osim toga sam poslao prijavu i u Francusku, na jedan fakultet u Parizu koji se zove Ikol Politehnik (Ecole Polytechnique). Na Kembridžu i Varviku sam se na matematiku prijavio, a na fakultetu u Francuskoj za matematiku sa računarstvom i na sva tri sam dobio ponude”, počinje priču Dario.

Iako su pred njim bile tri više nego primamljive ponude, za Daria nije bilo dileme, izabrao je svoju prvu želju Kembridž.

“Još nije konačno, zato što prvo imamo intervju, izaberu se učenici koji će se zvati na intervju i na osnovu toga oni vrše glavni deo selekcije. Ja sam prošao intervju, pa se potom šalju ponude ili se odbijaju učenici, a ja sam dobio ponudu da studiram tamo, pod uslovom da položim ispit iz engleskog jezika i iz matematike, kao i da imam dokaz o tome da imam finansije da pokrijem studije”, objašnjava ovaj mladi Subotičanin.

“Pre nedelju i po dana sam radio jedan od ispita iz matematike, pošto ima dva, a sutra radim drugi. Idem u Beograd, jer se tamo radi i potrebno je da dobijem određene ocene na tim ispitima da bih položio. Prvi ispit verujem da sam dobro uradio i ostaje još ovaj drugi, a ako i to uradim, onda mi je samo ostalo da osiguram finansije, što je poprilično veliki izazov, s obzirom na to kolika je cena”, dodaje on.

Dario je do sada uspeo da dobije “Cambridge Trust” stipendiju koja će mu pokriti oko 20 odsto školarine i životnih troškova, a trenutno čeka da sazna da li će dobiti stipendiju i koliku od “Peterhouse” koledža, na koji se prijavio.

“Kad sam bio mali i kada sam krenuo da idem na takmičenja, moji roditelji su u šali govorili: ‘Kako je pametan, završiće na Kembridžu’. To je bila šala, zapravo, misaona imenica za nas i do pre godinu dana, nije mi bilo ni na kraj pameti da ću eventualno možda tamo otići. Onda sam čuo da je Igor Engi, koji je isto Subotičanin, ali je on išao u Matematičku gimnaziju u Beogradu, upisao Kembridž i dobio stipendiju. On je sad tamo i to mi je nekako dalo nadu i motivaciju, jer sam video da ipak može neko da dođe do toga, neko koga poznajem i tako sam i ja poslao prijavu i daleko dogurao sa njom”, kaže Dario.

A čime je Dario Vajda zaslužio da dobije stipendiju i ostvari svoj san da studira matematiku na jednom od najprestižnijih univerziteta na svetu?

Samo tokom gimnazijskog školovanja, ovaj mladi Subotičanin je osvojio preko 20 nagrada na takmičenjima iz matematike i fizike.

U prvom razredu srednje škole je bio drugi na opštinskom i prvi na okružnom takmičenju iz fizike, dok je iz matematike bio drugi na opštinskom, okružnom i državnom takmičenju.

Dario je drugi razred završio sa diplomama za osvojeno treće mesto na opštinskom, drugo mesto na okružnom i treće mesto na državnom takmičenju iz fizike, a iz matematike je bio drugi na opštinskom i prvi na okružnom i državnom takmičenju.

Još uspešniji je bio u trećem razredu, kada je iz fizike bio prvi na opštinskom, drugi na okružnom i prvi na državnom takmičenju, dok je iz matematike bio drugi na opštinskom, prvi na okružnom, a na državnom takmičenju u B kategoriji treći, a u A kategoriji drugi. Takođe je učestvovao na Srpskoj matematičkoj olimpijadi, a na Međunarodnom matematičkom takmičenju “Kengur bez granica” osvojio je treće mesto, dok je u finalu takmičenja bio drugi.

U četvrtom razredu, Dario je išao na takmičenje iz matematike u A kategoriji i osvojio prvo mesto na opštinskom i okružnom nivou, kao i na Međunarodnom matematičkom takmičenju “Kengur bez granica”. Iz fizike je osvojio treće mesto na opštinskom i okružnom takmičenju, i učestvovao je kao član reprezentacije Srbije na Međunarodnom takmičenju “Romanian master od physics”.

Na pitanje koja mu je od ovih nagrada najdraža, Dario izdvaja drugo mesto na državnom takmičenju iz matematike u A kategoriji.

“Tamo se takmiče učenici iz matematičkih gimnazija i pošto sam u drugom razredu na državnom takmičenju u B kategoriji bio prvi, a tamo sam bio sa učenicima koji ne idu u matematičke gimnazije, dobio sam poziv da se takmičim sledeće godine i u A kategoriji. Za to sam se na vreme počeo pripremati, jer sam znao da imam gradiva koje mi nedostaje i tu mi je pomogao Igor Engi, on mi je bio, da tako kažem, mentor, pošto je godinu dana stariji, i skrenuo mi je pažnju na oblasti koje treba da pripremim za takmičenje koje još nisam znao. Otišao sam na to takmičenje i bio sam, da ne grešim dušu, osmi ili deveti na listi na takmičenju sa đacima iz matematičkih gimnazija”, ističe kao svoj najveći uspeh Dario.

Dario je bio i jedan od kandidata za titulu đaka generacije u subotičkoj Gimnaziji “Svetozar Marković”, koja je u jakoj konkurenciji između njega, te sjajnog fizičara Aleksandra Raškovića, koji je najmlađi nosilac Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete, izabran vrhunski matematičar Ognjen Tešić, koji je dobio punu stipendiju na Računarskom fakultetu u Beogradu, a bez prijemnog ispita upisao je i Matematički fakultet u prestonici.

“Za đaka generacije je bila takva trka, da je bilo baš blizu i ne mislim da bi bilo fer praviti veliku razliku između nas trojice koji smo bili tu, rame uz rame, kroz sve ove četiri godine i pomagali jedan drugome da napredujemo. Mislim da nismo sva trojica bili jedan pored drugoga u istoj generaciji, možda ne bi niko od nas postigao takve rezultate kakve jesmo, zato što smo terali jedan drugoga da budemo bolji”, kaže Dario, ističući da je ponosan kako na sebe, tako i na svoje drugove.

“Iza svega toga stoji mnogo rada i truda. Deo jeste sigurno talenat ili dar, ali većina toga je trud kojim sam izneo taj talenat na površinu. Poznajem mnoge ljude koji su isto talentovani za matematiku i fiziku, ali se nisu dovoljno posvetili tome i nisu iskoristili svoj pun potencijal, a Ognjen, Aleksandar i ja, koji smo postigli velike rezultate, mnogo smo radili na tome i bez toga ne bismo mogli ništa”, poručuje Dario Vajda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari