HPV vaccinefoto EPA-EFE/Marco de Swart

U Srbiji je vakcinisano samo pet odsto dece, koja su po starosti kandidati za vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), što predstavlja veoma nizak obuhvat, posebno za zemlju u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice, podaci su Udruženja pacijenata za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“.

U Srbiji je HPV vakcina od juna 2022. godine, nabavljena je o trošku RFZO, kada je i započeo proces imunizacije školske dece. U tom periodu dato je skoro 60.000 doza vakcina i zaštićeno nešto više od 30.000 dečaka i devojčica, uzrasta od devet do 19 godina, saopšteno je povodom Svetskog dana eliminacije raka grlića materice u svečanoj sali Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Tom prilikom udruženje „Progovori“ dodelilo je 20 plaketa zahvalnosti institucijama koje su najviše doprinele podizanju svesti o ovom problemu u opštoj i stručnoj javnosti i onima koji prednjače u obuhvatu sprovođenja imunizacije protiv HPV-a.

Pored predstavnika Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, plakete su dodeljene i drugim regionalnim zavodima za javno zdravlje i domovima zdravlja.

Na pitanje Danasa da li Ministarstvo zdravlja planira obaveznu imunizaciju HPV vakcinom, budući da je sada na nivou preporuke, pomoćnica ministarke zdravlja dr Jelena Janković kaže da su „zavodi ti koji predlažu izmene pravilnika kada je u pitanju imunizacija“.

„Mi, naravno, slušamo struku. Što se tiče naših aktivnosti, mi smo pokrenuli kampanju podizanja svesti, pre svega roditelja, o značaju imunizacije protiv HPV. Ministarstvo zdravlja nastavlja ove aktivnosti u saradnji sa zavodima i institutima, cilj nam je da upravo kampanjom o značaju imunizacije pojačamo obuhvat vakcinacijom u mnogo većem obimu u narednim godinama“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari