Stari-novi – predsednik Srbije Boris Tadić u šest sandžačkih opština osvojio je tri puta više glasova od svog protivkandidata Tomislava Nikolića. Procentualno, Tadić je osvojio 71 a Nikolić 28 odsto glasova od ukupnog broja izašlih u opštinama Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje.

Stari-novi – predsednik Srbije Boris Tadić u šest sandžačkih opština osvojio je tri puta više glasova od svog protivkandidata Tomislava Nikolića. Procentualno, Tadić je osvojio 71 a Nikolić 28 odsto glasova od ukupnog broja izašlih u opštinama Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje. U ovih šest sandžačkih opština u birački spisak upisano je 204.265 građana, na birališta je izašlo 135.468 ili 66,3 odsto. Od početka je bilo jasno da će Boris Tadić u novopazarskoj, tutinskoj i sjeničkoj opštini gde većinu čini bošnjački narod, pokupiti glasove, ali su za novovarošku, pribojsku i prijepoljsku prognoze bile nezahvalne.

Koalicija

Više od godinu dana postoji koalicija između Sandžačke demokratske partije i DS. Za ove predsedničke izbore, svoje sunarodnike da glasaju za kandidata DS pozivala je Ljajićeva SDP i vidljivi rezultati nisu izostali u sandžačkim gradovima, ali i u drugim gradovima Srbije, gde je SDP „doneo“ Tadiću još 57.000 glasova u prvom krugu. Uz SDP stale su i druge bošnjačke partije. Desetak sati pred izborno ćutanje, nije se znalo kome će podršku dati koalicija Lista za Sandžak. I tu se dogodila promena u odnosu na predsedničke izbore od pre tri i po godine, dve najveće bošnjačke partije potpisale su zajednički apel biračima da glasaju za Tadića. Dokument je potpisan u odvojenim prostorijama, ali je i to značajan korak kada su u pitanju odnosi između dve najveće bošnjačke partije, Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina i Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića. Na predsedničkim izborima 2004. godine kandidat SRS je dobio glasove srpskog biračkog tela, a ovog puta analize ukazuju da je ovaj kandidat dobio između hiljadu i dve hiljade bošnjačkih glasova i to u sredinama u kojima stranka Sulejmana Ugljanina, tradicionalno, ima uporište.

U opštinnama Novi Pazar, Tutin i Sjenica u drugom krugu izlaznost je bila od 62 do 66 procenata, a najviša je zabeležena u Novom Pazaru. Najviše glasova Tadić je osvojio u tutinskoj opštini, gde je od ukupnog broja izašlih za njega glasalo 96 odsto.
U odnosu na predsedničke izbore 2004, kada su ova dva kandidata bila u završnici izborne trke, pobednik je ostao isti – Boris Tadić. Predsednik Srbije je u novopazarskoj, tutinskoj i sjeničkoj opštini u junu 2004. imao skoro pet puta više glasova. Za njega je glasalo 49.341, za Nikolića 10.210. I tada je najviše glasova dobio u Tutinu – 95 procenata. U junu 2004. godine u birački spisak opštine Tutin bilo je upisano 26.824, na birališta je izašlo 13.464 ili 50,2 odsto birača. Svoj glas Tadiću je dalo 12.792 ili 95 odsto, Nikoliću 618 ili 4,6 procenata birača. Novi Pazar je te godine imao 66.005 birača. Na izbore je izašlo 34.399 ili 52,11 procenata. Boris Tadić je tada dobio 27.375 (79,66 odsto), a Tomislav Nikolić osvojio je 19,85 procenata ili 6.830 glasova. Ubedljivu pobedu nad Nikolićem, Tadić je ostvario i u Sjenici. Od 24.607 upisanih, na glasanje je izašlo 12.008 (48,8 odsto) birača. Za Tadića se opredelilo 9.174 ili 76,4 procenta, a za Nikolića 2.762 ili 23 procenta.
U sve ove tri opštine i tada i sada, apsolutnu ili većinsku vlast ima koalicija Lista za Sandžak Sulejmana Ugljanina, ali su samo promenjeni partneri koji podržavaju demokratskog kandidata Tadića. Ugljaninova politička grupacija je 2004. imala je koalicioni sporazum sa Tadićevom Demokratskom strankom. Prvaci ove stranke su tada pozivali svoje pristalice da glasaju za Tadića. Druge političke bošnjačke partije podržavale su drugog demokratskog kandidata. Koalicija između DS i koalicije Lista za Sandžak raspala se na kraju leta 2005. godine kada su dva Ugljaninova narodna poslanika prešla na stranu većine u Skupštini Srbije i obezbedila opstanak Vladi Vojislava Koštunice. Narodnjačka koalicija je i dalje u funkcuiji, pa je u skladu s tim Sulejman Ugljanin, u prvom krugu predsedničkih izbora, ove godine podršku dao kandidatu NS Velimiru Iliću u znak zahvalnosti za sve što je uradio za Bošnjake i Sandžak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari