ALEKSANDAR SAPICfoto BETAPHOTO/Gradska Opstina Novi Beograd

Količina vode koja je pala nije bila ni 2014. kada su bile velike poplave u Srbiji. Preko 400 ljudi je sinoć bilo na terenu. U centralnim opštinama palo je između 40 i 50 litara po kvadratnom metru, a u rubnim opštinama je bilo i više. Pri tome sve preko 20 litara se posmatra kao nepogoda. U Zemunu je palo 128 litara po kvadratnom metru, što nije zabeleženo  – rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na današnjoj konferenciji za medije posvećenoj obilnim padavinama u Beogradu sinoć.

On je naveo da smo se „susreli novim situacijama“.

– Mi smo obaveštenje od RHMZ o padavinama dobili u 21 i 24. Pri tome ukupna količina prognoziranih padavina, koja je došla od njih, bila je do 30 litara. Mi nismo još ovladali veštinom čitanja budućnosti. Da li je njih iznenadilo, verovatno jeste. Ali ako su vremenske nepogode takve da oni nisu mogli ranije da ukažu, u problemu smo… Ovde nije važno sad ko je kriv, ali je važno da se u buduće sinhronizujemo i dovedemo u stanje pripravnosti. Najveći problem je bila kasna informacija koju smo dobili – objasnio je gradonačelnik.

Šapić je istakao da tamo gde su urađene rekonstrukcije cevi (kao kod Hitne pomoći), sada nije bilo problema. A da su problemi nastali tamo gde su stare cevi koje treba da budu zamenjene.

– Sva naša JKP su bila na terenu. Zelenilo je imalo deset prijava o padu stabala i grana koja padaju jer su trula. Gradska čistoća je imala problema sa kontejnerima. GSP je imao prekid u tramvajskim linijama. Vodovod i kanalizacija je imala 220 poziva. Beograd put je izvlačio automobile iz vode. Bilo je i problema sa snabdevanjem sa strujom jer je voda ulazila u trafo-stanice. Bilo je i 25 prijava požara. Deset osoba je evakuisano – rekao je Šapić.

On je dodao da su sa „svim kapacitetima bili na terenu“.

– Nećemo moći da utičemo na klimu koja se menja, ali ćemo moći da obaveštavamo javnost šta radimo i šta građani treba da rade – dodao je Šapić.

On je kazao da će tražiti od gradskog sekretarijata za saobraćaj da se izrade saobraćajni znakovi koje će obaveštavati građane o mestima gde se u slučaju velikih padavina može nakupiti ogromna količina vode i da tuda ne prolaze.  Šapić je apelovao na građane da ne kreću u situacijama kada su velike padavine i da budu obazriviji.

– Klima nam se ozbiljno menja. Ne znam da li će se ponoviti. Ovo da je trajalo cele noći, imali bismo 2014 – rekao je Šapić.

Ona je naveo i da je pitanje koliko su otpušeni slivnici.

– Činjenica je da su oni sada bolje funkcionisali nego prethodnih godina. Ali siguran sam da je bilo i onih koji su bili zapušeni. Neću da postoji nijedan slivnik koji nismo proverili dok je normalno vreme – kazao je Šapić, dodajući da „misli da su ipak odgovorili na način da se šteta maksimalno ublaži i da prođe bez tragičnih posledica“.

Šapić je na konferenciji pokazao slike evropskih metropola tokom obilnih padavina na kojima se vide potpuno poplavljene ulice.

– Nismo mi baš najgori od sve dece, što bi klinci rekli – kazao je gradonačelnik.

On je rekao i da će se građanima koji su bili pogođeni poplavama grad pomoći.

Upitan o padavinama koje se najavljuju za petak, Šapić je rekao „probaćemo da preduhitrimo neke situacije“.

O medijima

Gradonačelnik je vanrednu konferenciju za medije iskoristio i da govori o medijima i njihovom izveštavanju, ističući da pojedini mediji seku njegove izjave tako da gledaoci ne dobijaju punu informaciju. „Kad budem gledao vesti na N1, videću samo deo „Nadam se da ćemo u petak biti spremniji“. Dolazim u situaciju da nekim situacijama medijma odgovaram sa da ili ne“, rekao je Šapić.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari